Twee nieuwe hagedissensoorten ontdekt in Peru
Wetenschappers hebben in Peru twee nieuwe hagedissensoorten ontdekt. De reptielen zijn aangetroffen in de ruïnes van Machu Picchu en natuurpark Machiguenga.
De nieuwe soort in de beroemde verwoeste stad heeft de naam Proctoporus optimus gekregen, naar het personage Optimus Prime uit de sciencefictionfilm Transformers, die gedeeltelijk daar werd gefilmd. De andere hagedissensoort heet Proctoporus katerynae naar de bioloog Kateryn Pino Bolaños.
Beide soorten worden als bedreigd beschouwd. Met name door klimaatverandering staat het voortbestaan van dit soort middelgrote hagedissen onder grote druk. Door de toegenomen temperaturen in lagergelegen gebieden trekken de dieren steeds hoger de gebergten in van Bolivia, Peru en Argentinië.
Het onderzoek naar de dieren werd uitgevoerd door wetenschappers uit Peru, Chili en de Verenigde Staten.
De ruïnes van Machu Picchu zijn een van de belangrijkste toeristische attracties in Zuid-Amerika en staan sinds 1983 op de werelderfgoedlijst van UNESCO. De stad in de Andes is in de 15e eeuw gebouwd door de Inca’s en bestaat uit zo’n tweehonderd gebouwen. Iedere dag bezoeken tot 3000 toeristen deze plek.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMWaarvan Akte
Met kneepjes passen we zijn testament aan, drie dagen later krijg ik bericht van zijn overlijden
-
Inbraken gebeuren in allerlei soorten woningen en buurten: zo laat je je huis veilig achter
Vakantie voor de boeg? Haal voor vertrek de stekkers uit de stopcontacten, draai kranen dicht en zorg vooral dat je huis er bewoond uitziet. Dat adviseert Ilona Snaterse-Leidelmeijer, politievrijwilliger gespecialiseerd op het gebied van preventie. -
Met video
Wetenschappers leggen diepste vis ooit vast voor de kust van Japan
Onderzoekers van onder andere de Universiteit van West-Australië zijn erin geslaagd de diepst geregistreerde vis ooit te fotograferen. Het zou gaan om een jonge slakvis, ongeveer zo groot als een handpalm, die zwom op een diepte van ruim 8 kilometer. -
PREMIUMEnergierekening
Frank: ‘De elektrische auto verbruikt per maand net zoveel als ons huis in de wintermaanden’
Frank Deleij (44) uit Alphen aan den Rijn investeerde flink en ging van het gas af: ,,Het geeft soms bijna een soort schuldgevoel.’’ Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. -
PREMIUM
Jurassic Park met vogels? Kwart miljard dollar ingezameld om dodo terug te brengen
De dodo, de Tasmaanse tijger en waarom geen mammoet. Zal het eens lukken een van deze uitgestorven iconische dieren weer tot leven te brengen?
-
PREMIUM
Gaan we echt minder roken van donkerbruine of groene sigaretten?
-
-
-
VS en Canada onthullen maandag welke astronauten rond maan vliegen
Vier astronauten moeten eind volgend jaar rond de maan vliegen en daarna terugkeren naar de aarde. Wie het zijn, wordt maandag bekendgemaakt. De missie is de laatste generale repetitie voordat mensen daadwerkelijk weer voet op de maan zetten, wat in 1972 voor het laatst gebeurde. -
Wereldwijd werd 12 procent van alle elektriciteit vorig jaar opgewekt door wind en zon. Een record
Het afgelopen jaar is 12 procent van alle elektriciteit wereldwijd opgewekt door wind- en zonne-energie. Dat is een nieuw record, zo blijkt uit een rapport van denktank Ember. Het aandeel blijft overigens nog wel achter bij dat van steenkool. De organisatie verwacht dat de uitstoot van fossiele brandstoffen voor het opwekken van energie dit jaar voor het eerst zal dalen.