Voor het eerst vierstrengs-dna ontdekt in mensen
We kennen dna als de 'wokkel', een gedraaide structuur van twee strengen. Nu is voor het eerst een verdubbeling van die structuur aangetoond bij menselijke cellen. Onderzoekers van University of Cambridge publiceerden hun bevindingen in Nature Methods. Ze stellen dat het vierstrengs-dna een belangrijk doelwit kan zijn in de behandeling van kanker.
Het vierstrengs-dna ziet er meer uit als een vierkant van strengen die onderling verbonden zijn. De onderzoekers toonden een verband aan tussen de concentratie van het vierstrengs-dna en de celdeling. Ze zagen dat het vierstrengs-dna vaker voorkomt vlak voor de celdeling.
Normaal gesproken wordt het dna bij elke celdeling afgelezen en gerepliceerd. Bij kanker gaat dit proces niet helemaal volgens plan, waardoor cellen zich ongecontroleerd vaak delen. Hierdoor ontstaan tumoren.
Gepersonaliseerd
'We tonen aan dat viervoudig dna vaker voorkomt bij cellen die snel delen zoals kankercellen', stellen de onderzoekers van Cambridge. Ze zien het vierstrengs-dna als doelwit in de behandeling van kanker. Aangezien deze vorm van dna vooral voorkomt bij sneldelende kankercellen. Het uitschakelen van dit dna zou dan de overmatige celdeling stoppen.
De Britten denken vooral de deling van kankercellen te kunnen stoppen door zich specifiek op het verstrengs-dna te richten. Zo wordt niet het hele dna aangevallen en de normale celdeling gestopt. In het onderzoek lukt het ze ook om met behulp van een remmer de concentratie van de vierdubbele helix terug te dringen.
Zestig jaar
Het erfelijk materiaal bestaat normaal gesproken uit een dubbele helix, twee strengen dna die elkaar aanvullen en om elkaar gedraaid zitten. James Watson en Francis Crick ontdekten deze structuur in 1953.
In het jaar van het 60-jarige jubileum van de dubbele helix, vonden de onderzoekers van Cambridge dus een verdubbeling van die dubbele helix in levende menselijke cellen. Eerdere onderzoeken toonden het vierstrengs dna al eens aan in reageerbuisjes, maar tot nu kon niemand dit in levende cellen terugvinden.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Snoekbaars verrast onderzoekers met zwemtocht van 550 kilometer
Een snoekbaars met een zendertje in zijn buik heeft in vijf jaar tijd minimaal 550 kilometer over de Rijn gezwommen. Dit is opvallend voor een vissoort waarvan altijd werd gedacht dat het een standvis is, een vis die het hele jaar in hetzelfde leefgebied verblijft. -
Werk jij liever thuis omdat je daar productiever bent? ‘Gaat om meer dan je to-dolijst afstrepen’
Een goede verstandhouding met collega’s, leidinggevenden of klanten maakt je werkdag niet alleen plezieriger, maar zorgt er ook voor dat je meer gedaan krijgt. Mirjam Wiersma, auteur van twee boeken over zakelijk flirten, vertelt hoe je jezelf op de kaart zet en mooie relaties opbouwt met anderen. Deze keer: een intern netwerk. -
Zo zet je gezichtsherkenning en vingerafdrukscanner van je telefoon snel uit
Je smartphone ontgrendelen met je gezicht of vingerafdruk klinkt veilig, maar in geval van nood kan het juist een beveiligingsrisico zijn. Iemand kan onder dwang je gezicht scannen of onopgemerkt je vingerafdruk bemachtigen. Gelukkig kun je dit voorkomen. -
PREMIUM
Studenten TU Eindhoven na expeditie in greep Zuidpoolvirus
Sommige dromen komen uit. Ewout Hulscher en Oscar Mannens liepen voor onderzoek twee weken rond op de Zuidpool. Met vijftien andere studenten van de TU Eindhoven bouwen ze een onbemande Antarctica-rover voor klimaatonderzoek. -
PREMIUM
Goedkoop tanken? Volgende week loont het zelfs om 200 kilometer om te rijden
De brandstofprijzen gaan volgende week in Duitsland zo hard omlaag, dat het prijsverschil met wat je bij een Nederlands tankstation betaalt gigantisch wordt. Vanaf woensdag geldt in Duitsland een adviesprijs van 1,72 euro per liter, minimaal 40 cent minder dan in Nederland. Loont het om daarom naar Duitsland te rijden voor een tankbeurt?
-
Russen halen Amerikaan toch terug uit ISS, maar Koude Oorlog in ruimte is al ‘opnieuw begonnen’
De Amerikaanse astronaut Mark Vande Hei en twee Russische collega’s zijn woensdag veilig vanuit het internationaal ruimtestation (ISS) teruggekeerd op aarde. Maar daarmee landden ze ook midden in de oplopende spanningen tussen Rusland en het Westen, die doorwegen in de ruimte. -
PREMIUMWat zegt de wetenschap
Helderziendheid en telepathie laten wetenschappers nog altijd voor een raadsel staan
Bijna 80 procent van de Nederlanders heeft wel eens een gevoel van telepathie of een voorspellende droom gehad. Is dat toeval of is er meer aan de hand? -
Rapport: Geen enkel land haalt WHO-richtlijnen voor schone lucht
Geen enkel land voldoet aan de standaard voor luchtkwaliteit die de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) in september 2021 opstelde, blijkt dinsdag uit een rapport van het Zwitserse bedrijf IQAir, dat op basis van tienduizenden meetstations wereldwijd de luchtkwaliteit in de gaten houdt.