Volledig scherm
Archieffoto uit 2009. De Keukenhof in Lisse. © ANP

Waarom (de meeste) mannen beter kunnen kaartlezen dan vrouwen

Mannen zijn vaak beter in kaartlezen dan vrouwen, maar er is geen reden voor ze daar trots op te zijn. Dat blijkt uit onderzoek door wetenschappers van de University College of Londen. Ze vermoeden dat discriminatie aan de basis ligt van het verschil.

Volledig scherm
De oude zeeman in het computerspel. © Screenshots Sea Hero Quest

De onderzoekers trokken hun conclusies uit een groter onderzoek naar dementie. Daarvoor bekeken zij de verrichtingen van de ruim 2,5 miljoen mensen die het computerspel Sea Hero Quest spelen.

Het spel werd twee jaar geleden speciaal voor het onderzoek ontworpen. Spelers moeten een zoon helpen de herinneringen van zijn vader - een oude zeeman - terug te vinden. In het 3D-spel moet worden genavigeerd, raketten worden afgeschoten en wezens worden achtervolgd. Het navigeren in 3D is een eigenschap die vaak als eerste verslechtert bij dementie.

Discriminatie

Tijdens het onderzoek stuitten de wetenschappers steeds op het verschil in navigeren tussen mannen en vrouwen. De meeste mannen bleken veel beter een kaart te kunnen hanteren dan vrouwen. De wetenschappers legden vervolgens de geografische gegevens van de spelers van het spel langs de cijfers van het World Economic Forum over de ongelijkheid tussen mannen en vrouwen. Toen bleek dat vooral in landen waar de ongelijkheid tussen mannen en vrouwen het grootst is mannen de betere kaartlezers zijn. Het zijn de landen waarin zij bijvoorbeeld een betere toegang hebben tot onderwijs, werk en zorg.

Is de ongelijkheid minder groot dan is het verschil in oriëntatievermogen tussen beide geslachten veel kleiner. Het team van wetenschappers concludeert dan ook dat beter kunnen kaartlezen een cultureel gegeven is. En dat het dus weinig met kennis of aangeboren talent te maken heeft.

Lees door onder de kaart.

Volledig scherm
Hoe donkerder de kleur hoe beter inwoners van het land kunnen navigeren. © University College of London

Vikingen

De bevindingen werden onlangs gepubliceerd in Current Biology. Andere opvallende zaken: 

In Denemarken, Finland en Noorwegen wonen de beste navigators. Mogelijk heeft het te maken met hun afstammen van de Vikingen. Vanaf je tienerjaren is je richtingsgevoel aan slijtage onderhevig. En mensen die in rijke landen wonen, zijn vaak betere navigators. 

Volledig scherm
In Sea Hero Quest moet onder andere met een bootje gevaren worden in een 3D-omgeving. © Screenshots Sea Hero Quest
  1. Schatrijke Arabier laat voor drinkwater ijsberg van Zuidpool naar emiraat slepen

    Schatrijke Arabier laat voor drinkwater ijsberg van Zuidpool naar emiraat slepen

    Abdulla Alshehi, een zakenman uit de Verenigde Arabische Emiraten (VAE), heeft een plan ontwikkeld om een ijsberg vanaf de zuidpool naar het emiraat Fujairah te laten slepen. Het bevroren megablok – 2 kilometer lang, 500 meter breed, 400 meter hoog en nog eens 600 meter onder de zeespiegel – moet het golfstaatje van vers drinkwater voorzien. Eind dit jaar begint een test met een kleine ijsberg die met een schip naar Kaapstad in Zuid-Afrika of anders Perth in Australië zal worden getrokken. Kosten van die proef: een slordige 62 miljoen euro.