Aan de slag met tv-kok: Wierdense leerlingen bakken vegaburgers

VIDEOALMELO/WIERDEN - Acht Wierdense basisschoolleerlingen staan te trappelen op de gang van het Zone.college in Almelo. Nog even en ze mogen in het kooklokaal aan de slag met het maken van hun eigen vegetarische hamburger.

De kinderen zitten op verschillende basisscholen maar komen wekelijks bij elkaar in de Kangoeroegroep, een plusklas van Wierdense schoolvereniging Verion. Deze woensdag bakken ze een vegaburger samen met tv-kok Nadia Zerouali, bekend van KRO/NCRV-programma BinnensteBuiten.

Voor de vegetarische hamburger hebben ze zelf gekozen, omdat een van de leerlingen geen vlees eet. Alleen Jochem Wiegel (10) trekt er nog een beetje een bedenkelijk gezicht bij. „Ik heb er een keer eentje gehad, die vond ik niet lekker. Zonder vlees is het eigenlijk ook geen hamburger.”

Barbecueën met de Bökkers

Het agro & foodprogramma van de provincie Overijssel wil juist laten zien dat duurzaam voedsel ook heel smakelijk is. Daarom trekt Zerouali nu door het oosten van het land om met verschillende groepen te koken en tafelen. 

„We hebben bijvoorbeeld al gebarbecued met de Bökkers en gisteren maakten we pasta in een Enschedees studentenhuis”, vertelt Hetty Bergeijk namens de provincie. „Ondertussen brengen we producten uit de streek onder de aandacht. Vandaag is dat zuivel uit Haaksbergen, voor de milkshakes.”

Tijdens het burgers bakken, uitjes snijden en broodjes verwarmen krijgen de kinderen hulp van derdejaars vmbo-leerlingen van het Zone.college, die tijdens de praktijkuren kooklessen volgen. „Ze doen het hartstikke goed”, zegt Marit Jannink (15). „Zijn echt heel enthousiast.”

Het eindresultaat smaakt, de leerlingen en hun begeleiders smullen. Zelfs Jochem. „Hij is toch best lekker.”

Volledig scherm
Wierdense leerlingen bakken vegaburgers met Nadia Zerouali © Karin Veldwachter

Reggestreek