Volledig scherm
Bewoner Jan Jongman wil dat de gemeente Wierden optreedt tegen vrachtwagens, die parkeren op de Oude Schoolweg in Hoge Hexel om te laden en lossen bij bouwbedrijf B. Jannink en daarbij de doorgang blokkeren. © Han Haveman

Bestuursrechter stelt Jongman uit Hoge Hexel in gelijk

ZWOLLE/HOGE HEXEL - De bestuursrechter in Zwolle stelt Jan Jongman in het gelijk in zijn procedure tegen de gemeente Wierden. Maar het is de vraag of de inwoner van Hoge Hexel daar iets mee opschiet?

Jongman (71) woont in een verbouwde boerderij aan een doodlopend stuk van de Oude Schoolweg, waaraan ook bouwbedrijf B. Jannink gevestigd. Jongman stelt dat leveranciers van het bouwbedrijf regelmatig hun vrachtwagens midden op de weg parkeren om te kunnen laden of lossen. Hierdoor wordt de weg geblokkeerd en moet Jongman geruime tijd wachten alvorens hij kan passeren.

Jongman vroeg de gemeente Wierden hier handhavend tegen op te te treden, maar die achtte zich niet bevoegd en verwees hem naar de politie. Een bezwaar hiertegen werd door Wierden niet-ontvankelijk verklaard, waarop Jongman naar de rechter stapte. Bij de behandeling van zijn beroep ging het om de vraag hoe een artikel uit de APV moet worden uitgelegd.

Geluidshinder

Hierin staat:  ‘Het is op de openbare weg verboden op zodanige wijze te laden of te lossen dat daarvoor voor een omwonende (geluid)hinder wordt veroorzaakt’. Wierden vindt dat dit artikel alleen betrekking op geluidshinder heeft, Jongman denkt daar anders over en eist actie van de gemeente. De rechter is het met hem eens en heeft het beroep gegrond verklaard.

Wierden moet een nieuw besluit nemen op het handhavingsverzoek van Jongman, maar de rechter voorspelt dat de uitkomst gelijk zal zijn. De gemeente heeft de APV aangepast en ook het bewuste artikel. De haakjes om (geluids)hinder zijn weggehaald, zodat dit artikel niet kan worden gebruikt om de gemeente te dwingen op te treden tegen het blokkeren van de openbare weg. 

Reggestreek