Volledig scherm
Het boek over 200 jaar gemeente Wierden is zaterdag ten doop gehouden. © Historische Kring Wederden/oudheidkamer Buisjan

Boek over 200 jaar Wierden

WIERDEN - Hoe is de gemeente Wierden ontstaan en waar leefden de inwoners van? 

Dat valt allemaal te lezen in het boek ‘200 jaar samen gemeente Wierden, dat zaterdagmiddag is gepresenteerd bij de opening door burgemeester Doret Tigchelaar van de nieuwe expositie over dit thema bij de Historische Kring Wederden (HKW) aan de Appeldhofdwarsstraat in Wierden.

Het is een gezamenlijke uitgave van de HKW en de Enterse oudheidkamer Buisjan en bevat 132 bladzijden. De redactie voor het boek bestond overwegend uit vrijwilligers van beide organisaties. Ze zijn ruim een jaar bezig geweest met de voorbereidingen en het schrijven van de verhalen voor de fraai geïllustreerde bundel. De makers pretenderen niet volledig te zijn in de geschieschrijving van Wierden.

Gemeentelijk wapen

De aanleiding voor het boek vormt het feit dat het dit jaar twee eeuwen geleden is dat het gemeentelijk wapen van Wierden officieel werd bevestigd door de Hoge Raad van Adel op 24 november 1819. Dat teken met een gouden kroon - gemaakt uit Bentheimer steen - is op een onbekende datum ingemetseld boven de ingang van het oude gemeentehuis van Wierden, dat medio 1884 in gebruik werd genomen en in 1966 tegen de vlakte ging. Het wapen hangt nu in de Van Buurenstee, de expositieruimte van de HKW.

De foliant met een harde kaft geeft een goede inkijk wat in de gemeente aan wetenswaardigheden is gebeurd sinds 1818. Het vangt aan met het begin en beschrijft de groei van de gemeente naar zelfstandigheid. Natuurlijk ontbreekt niet hoe Wierden zich economisch ontwikkelde van de (huis)weverijen, de zompenvaart en de ganzenhandel tot aan de industrialisatie. Verder is er aandacht voor kerken, begraafplaatsen, de gezondheidszorg, de oorlogstijd, de Molukse gemeenschap, het verenigingsleven, het culturele erfgoed en het toerisme.

Het boek kost 19,95 euro en het is te koop in Wierden bij de HKW en boekhandel Reterink en in Enter bij het klompen- en zompenmuseum en de Primera.

Reggestreek