Volledig scherm
Foto ter illustratie © ANP

Boerenbedrijf uit Wierden waar vee in eigen mest zwom moet verbeteren, anders gaat zaak op slot

WIERDEN/ALMELO - Een boerenbedrijf uit Wierden heeft een voorwaardelijke stillegging opgelegd gekregen vanwege erbarmelijk slechte leefomstandigheden waarin varkens en kalveren leefden. Zo oordeelde de rechter deze donderdag in Almelo. De situatie op de boerderij kwam de afgelopen jaren aan het licht bij meerdere controles van de NVWA. 

Politierechter Liesbeth Venekatte wordt er triest van verzucht ze als ze donderdag tijdens de behandeling van de strafzaak tegen een boerenbedrijf uit Wierden door een dossier vol schokkende kleurenfoto’s bladert. “Kalveren in containers die te klein zijn, varkens die zwemmen in de mest, dit kan toch niet, zo kan een mens toch niet boeren?” 

Venekatte veroordeelt het boerenbedrijf, een maatschap van vader en zoon A., tot een voorwaardelijke stillegging. Als er de komende drie jaar opnieuw misstanden ontdekt worden gaat de stekker er definitief uit.

Dode dieren in ellendige omstandigheden

Over het Wierdense bedrijf zijn al een paar jaar grote zorgen sinds inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) in juni 2017 voor het eerst misstanden constateerden. Vervuilde en natte ligplekken voor varkens en jongvee, niet werkende drinkvoorzieningen, het levert de maatschap uiteindelijk een boete van 2500 euro waarvan de helft voorwaardelijk op. Nog geen jaar later moet de NVWA vaststellen dat het nog steeds mis is, het is een grote bende. 

Inspecteurs treffen kalveren aan in te kleine ernstig vervuilde containers, terwijl het ook op andere plaatsen een bende is. Een jaar later lijkt er nog niets veranderd, opnieuw treffen de inspecteurs dieren aan in dezelfde ellendige omstandigheden. Enkele dieren moeten zelfs door een dierenarts afgemaakt worden terwijl er dode dieren rond en in het bedrijf worden gevonden.

Geen overzicht meer na overlijden moeder

Quote

Als het aan mij gelegen had hadden we eerder het jongvee weg weg moeten doen.

Zoon A.

Zoon A. is namens de maatschap zonder advocaat naar de rechtbank gekomen. Hij geeft in eerste instantie aan dat de controles van de inspectie ‘slechts momentopnames’ waren maar als rechter Venekatte doorvraagt komt het verhaal naar boven. Een triest verhaal, zoals bij de meeste boeren die hun bedrijf en dieren verwaarlozen. Want zoon A. kan het eigenlijk niet meer bolwerken allemaal sinds zijn moeder een aantal jaren overleed en zijn broer het ouderlijke huis verliet. 

Moeder was de bindende factor binnen het bedrijf waar de bejaarde vader de ‘vee-tak’ doet en zoon de ‘varkens’ vertelt hij. Met z’n allen wisten ze het te redden, maar nu gaat het niet meer. Zoon moet steeds bijspringen om zijn bejaarde vader te helpen met de zorg voor de koeien en het jongvee. Dat gaat ten koste van de rest. “Als het aan mij gelegen had hadden we eerder het jongvee weg weg moeten doen” zegt zoon.

‘Warm saneren’

“Om het goed te kunnen aanpakken zijn plannen nodig” aldus zoon A. En die plannen zijn in de maak. Een ‘erfcoach’ - een deskundige die agrariërs helpt met de ontwikkeling van de bedrijfsvoering en (psychische) problemen - kijkt vanuit de provincie mee en ook vanuit andere kanten is er hulp. De maatschap gaat stoppen met de varkens, de afbouw is begonnen en de hoop is gericht op een ‘warme sanering’. Dat is een maatregel die in 2020 ingaat en gericht is op het terugbrengen van de Nederlandse varkensstapel. Boeren die besluiten mee te werken krijgen geld voor het slopen van stallen en wegdoen van varkens.

‘Misselijk’

Voor officier van justitie Loes van Kooten, die aangeeft dat ze echt misselijk werd van het bekijken van foto’s die inspecteurs van de NVWA maakten op het bedrijf, eist uiteindelijk na overleg om een onvoorwaardelijke stillegging van het van het ‘varkensdeel’ te eisen. Rechter Venekatte ziet meer mogelijkheden met een algehele maar wel voorwaardelijk stillegging en geeft zoon A. een laatste advies. “Ga maar snel eens met uw adviseur om tafel zitten!”  

Reggestreek