Volledig scherm
Jan en Gerard aan het werk. © Bert Kamp

Broers Nijhof uit Enter maken het liefst elk moment van de dag klompen

ENTER - Gerard en Jan Nijhof staan voor de dertigste keer op de Pony- en Paardenmarkt in Enter. Ze gaan door tot het niet meer kan.


Samen met zijn broer Jan (61) staat Gerard Nijhof (60) donderdag 11 augustus op de jaarlijkse Pony- en Paardenmarkt in Enter. Dat doen de broers al dertig jaar. Het evenement is immers een boerenmarkt waarop klompen niet mogen ontbreken. En wie denkt dat dit ambachtelijke schoeisel na zoveel jaar een achterhaalde koopwaar is, die zit ernaast. De gebroeders Nijhof draaien zelfs lange dagen om de partijen op tijd klaar te krijgen.

In de werkplaats ronken de machines die schaven, vormgeven en afwerken. De houtsnippers vliegen tot laat op de dag door de werkplaats. Jan tekent zorgvuldig met een Duits inktpotlood drie paar klompen af op een stam. „Die inktpotloden zijn in Nederland niet verkrijgbaar. Heel jammer, want het zijn de beste potloden. Ook architecten en slagers werkten vroeger met deze potloden.” Gerard loopt door de werkplaats en vertelt intussen over de duurzaamheid van deze plek. „Wat doe je met het hout dat overblijft? Nou, we verwarmen hier de boel in de winter met hout. En de zaagkrullen gaan naar paardenhouders. Paarden liggen daar heel goed op. Alles is opnieuw bruikbaar.”

Met warme herinneringen kijken ze terug op mooie jaren op de markt in Enter. „Het is zeker een jaarlijks weerzien”, vertelt Jan. „Maar er is ook best veel reuring verdwenen.” Gerard knikt. „We zien wel hoe lang we nog doorgaan. Zolang we nog gezond zijn blijven we dit doen. We kijken hier altijd naar uit. Maar wat we écht mooi vinden en waar geen vakantie tegenop kan, dat is het kappen van populieren.” Jan: „Onze vader telde vroeger het aantal klompen in een boom, wij tellen in kuub hout.” Voor de klompen.

Almelo e.o.