Volledig scherm
Het huis in Hannover waarop beslag is gelegd © Ewoud ten Kleij

Crediteuren eisen 2 ton van goede doelen-fraudeur uit Wierden

WIERDEN/DEVENTER - De problemen stapelen zich op voor de Wierdense ondernemer Harry F. Verschillende partijen eisen hoge geldbedragen van zijn bedrijven.

Crediteuren hebben voor ruim twee ton aan vorderingen ingediend bij de curator van de twee failliete wervingsbureaus van Harry F. uit Wierden. De fiscus eist ruim 85 duizend euro, meerdere crediteuren eisen 65 mille en ABN Amro zegt 51.000 euro te goed te hebben van de wervingsbureaus.

De twee bv’s - Erdma en European Royalty Operations (ERO) in Wierden - gingen afgelopen zomer failliet. De bedrijven van Harry F. wierven de afgelopen jaren voor miljoenen euro’s aan donateursgelden voor verschillende goede doelen die zich zeiden in te zetten voor het lot van dieren.Vier van die goede doelen worden er door justitie van verdacht miljoenen euro’s van donateurs aan van alles en nog wat besteed te hebben, behalve aan het goede doel.

Berekening
Afgelopen maart zijn invallen gedaan op meerdere locaties. Daarbij is beslag gelegd op de administratie van de stichtingen, dure auto’s, contant geld en onroerende zaken. Ook Erdma en European Royalty zijn verdachte in het grootschalige justitieonderzoek, dat nog in volle gang is. De officier van justitie heeft inmiddels een voorlopige ontnemingsmaatregel opgelegd van 1,3 miljoen euro. Dat gaat om een voorlopige berekening. „De uiteindelijke berekening komt pas als het onderzoek is afgerond”, zegt woordvoerder Valentine Hoen van het Openbaar Ministerie (OM).

Curator Eddy Kolkman uit Almelo noemt het in zijn faillissementsverslag opmerkelijk dat Harry F. en twee van zijn naaste medewerkers bij Erdma en ERO tevens in wisselende samenstellingen het bestuur vormden van de verdachte goede doelen.

Doorstart
Hoewel een doorstart van beide wervingsbureaus er volgens Kolkman nooit heeft ingezeten, probeerde Harry F. dat achter de rug van de curator om wél te doen. Hij richtte een nieuwe bv op met dezelfde doelstelling als Erdma. Kolkman noemde deze handelwijze ‘stiekem’ en ‘opmerkelijk’, zette Harry F. uit zijn Wierdense kantoor en verving de sloten.

Kolkman beschikt nog altijd niet over de door justitie in beslag genomen administratie van de bedrijven van Harry F. Het faillissementsonderzoek is daarom nog niet afgerond. Het OM laat weten dat de curator wel inzage in de volledige administratie heeft gehad.

Almelo e.o.