Volledig scherm
Esther Sempel - van de Riet (links) geeft zwemles op het Mölke in Zuna © Lars Smook

De charme van zwemles in een klein bad in Zuna

ZUNA - Leren zwemmen in een klein bad, kan dat? „Absoluut”, zegt badjuf Esther Sempel- van de Riet. Ze geeft al dertien jaar zwemles op camping Mölke.


Baantjes trekken? Dat is amper mogelijk in het minizwembad van 11 bij 8 meter op vakantiepark Mölke in Zuna. „De kinderen zwemmen hier rondjes”, zegt badjuf Esther Sempel-van de Riet (39) uit Almelo. Is zo’n klein bad dan wel geschikt voor zwemlessen? „Absoluut”, zegt ze. „Het bad is met 1.40 meter diep genoeg. En het grote voordeel is dat kinderen hier in kleine groepen van zes tot acht leerlingen zwemles krijgen. Bij grote groepen bestaat de zwemles vooral uit wachten op andere kinderen. Dat is hier niet aan de orde. Ze krijgen veel aandacht; het is bijna privéles.”

Licentie
Het beeld dat zwemonderwijzers maar wat aan zouden rommelen in kleine achterafzwembaden die niet aan de eisen voldoen klopt niet. Het zwembad op het vakantiepark voldoet aan alle kwaliteitseisen. En dinsdag mocht Esther Sempelde kwaliteitslicentie ZwemABC van de Nederlandse Raad voor Zwemdiploma’s (NRZ) in ontvangst nemen, als één van de eerste zwemscholen in de regio.

Gemoedelijkheid
Het geheim van het succes? „De kleinschaligheid, de kleine groepen waarin we les geven. De gemoedelijkheid. De wachtlijsten bij andere zwembaden. Maar ook het feit dat kinderen hier al vanaf 4 jaar zwemles kunnen krijgen, terwijl ze bij andere baden nog moeten wachten. Ouders kunnen tijdens de zwemles even een kopje koffie nuttigen in de kantine em hun kinderen laten spelen in de overdekte speeltuin.” Eén ding kan er trouwens niet in het zwembadje op het vakantiepark: afzwemmen. „Daarvoor gaan we naar zwembad Het Ravijn, in Nijverdal. De samenwerking is prima.”

Meer zwemscholen
De zwemschool in Zuna is niet t enige in zijn soort: er zijn meer kleine zwembaden in de regio waar kinderen zwemles kunnen krijgen. Zwemschool ’t Hexel geeft lessen in de zwembaden van het Theaterhotel in Almelo, landgoed de Elsgraven in Enter, Bungalowpark Hoge Hexel en vakantiepark Hellendoorn. De leerlingen zwemmen afin zwembad De Kolk in Wierden. Optisport biedt zwemlessen in het zwembad van Fletcher Hotel Sallandse Heuvelrug in Rijssen, in groepen van maximaal negen kinderen. Zwemschool Kidsswim geeft onder meer lessen op camping Noetselerberg in Nijverdal, camping Holterberg in Holten, zwembad Twenhaarsveld en zwembad de Vijfheuvels in Markelo.

Almelo e.o.