Volledig scherm
Gerrit Velten van de WBE West-Twente staat hier bij één van de drie dierensilhouetten, die medio mei langs de Klokkendijk zijn geplaatst. Alle borden zijn onlangs door onbekende vandalen vernield. © Frans Nikkels

Dierensilhouetten langs Klokkendijk in Notter vernield

NOTTER - Medio mei zijn langs de Klokkendijk levensechte silhouetten van twee reeën en een das geplaatst. Die moeten automobilisten waarschuwen voor overstekend wild. Maar tot grote frustratie van de initiatiefnemers zijn alle bordjes onlangs door onbekende vandalen vernield. ‘Zoiets doe je toch niet?’

Het plaatsen van dierensilhouetten in de berm is een gezamenlijk project van Landschap Overijssel, Wild Beheer Eenheid (WBE) West-Twente en de provincie Overijssel. De nep-beesten moeten automobilisten attenderen op  de aanwezigheid van deze dieren, zodat zij hun snelheid gaan matigen en minder dieren worden doodgereden. Dat de eerste borden langs de Klokkendijk zijn geplaatst is geen toeval. Het is een sluiproute van Nijverdal richting de A1 en op deze 60-kilometer weg wordt de maximumsnelheid regelmatig overschreden.

Vandalisme

Gerrit Velten, voorzitter van de reewild-commissie van de WBE West-Twente  vertelt dat één van de drie borden al  binnen twee dagen was verdwenen. Velten: „We hebben het ree-silhouet enkele honderden meters verderop in de sloot teruggevonden. Dan denk je nog aan een kwajongensstreek. We hebben de borden toen wel beter in de grond verankerd. Zo'n twee weken geleden zijn alle borden helemaal vernield. Eén bord is losgeschroefd en meegenomen, de twee andere borden zijn dermate beschadigd dat ze niet meer kunnen worden gebruikt.”

Hij vervolgt: „Ik baal enorm van dit vandalisme. Je probeert alleen om de dieren beter te beschermen tegen het verkeer. Dit hadden we absoluut niet verwacht. Zoiets doe je toch niet? Het gaat mij niet om de kosten, want we praten misschien over enkele tientjes per bord. Het gaat mij om het principe, dat je van andermans spullen moet afblijven. Helaas kun je dit soort zinloze vernielingen nooit helemaal voorkomen. We gaan nu eerst in overleg met Landschap Overijssel en de provincie over de vraag of het zinvol is met dit project door te gaan en wat we kunnen doen om dit soort vandalisme te voorkomen.”

Reggestreek