Volledig scherm
© Lenneke Lingmont

Dodelijk konijnenvirus zorgt voor drukte bij dierenarts in Wierden

WIERDEN - Het RHD 2 virus is ontzettend besmettelijk en zelfs dodelijk, maar er is nog geen behandeling mogelijk. Juist daarom willen steeds meer bezitters van konijnen hun huisdier inenten tegen het virus. De hoofdvestiging van dierenartspost Diergeneeskundig Centrum (DGC) Twente in Wierden houdt specifieke dagen waarop de knaagdieren worden geënt.

Dierenarts Ingelise Jakobsen verzorgt met een aantal collega's de inentingen van konijnen bij de praktijk in Wierden. Dat gebeurt met vaste aantallen konijnen tegelijk. "Er zit een bepaalde hoeveelheid vaccin in een potje dat na openen maar even te gebruiken is. Daarom enten we groepen konijnen tegelijk in. Bij het behandelen van de konijnen maken we gebruik van diverse spreekkamers, zodat de kans op besmetting zo laag mogelijk is."

Het vaccin raakt langzaam op. Landelijk zijn er al plekken waar ze zonder vaccin zitten, maar het DGC Twente heeft nog een voorraadje. De vraag is voor hoe lang. De plaag speelt al vanaf het begin van het jaar. Klanten met konijnen werden per brief ingelicht, waarna een groot deel van de konijnen al werd ingeënt. Door de media-aandacht van de laatste tijd is er een sterke toeloop van het aantal eigenaren die hun huisdier alsnog willen inenten. "We hebben soms veertig konijnen per dag op spreekuur. Ook hier zijn we dus een keer door onze voorraad heen", aldus Jakobsen.

Tips
Omdat de ziekteverschijnselen amper te zien zijn, geeft Jakobsen enkele tips voor de baasjes van konijnen. "Honderd procent beschermen lukt je nooit, maar voorzorg is altijd goed. Eigenaren moeten zich realiseren dat het virus ook via kleding of schoeisel overgebracht kan worden. Dus van hok tot hok moet je andere kleding aantrekken om besmetting te voorkomen. Daarnaast kunnen wilde konijnen het virus ook overbrengen, dus geef je huisdier ten alle tijde geen eten uit eigen moestuin. Je weet nooit wat daar bij heeft gezeten."

Almelo e.o.