Volledig scherm
De Stouwebloazers. © Bert Kamp

Drukke tijden voor Wierdense Stouwebloazers

WIERDEN - Het zijn drukke weken voor de Stouwebloazers. Tot 6 januari staan er twintig optredens op het blaasprogramma. Een mooie tijd. "Het geluid van de midwinterhoorn geeft warmte voor de winter."

Adventstijd in Twente is onlosmakelijk verbonden met het geluid van de midwinterhoorn. Voor de veertien leden van Stouwebloazers betekent dat ieder weekend, en vaak ook nog doordeweeks, blazen op locatie. Veelal in en rond Wierden, maar ze maken ook een uitstapje over de grens. "Al jaren staan we op de kerstmarkt en voor de sporthal bij het volkskerstzang in Wierden", vertelt voorman Dinand van de Sar, verantwoordelijk voor het blaasprogramma. "Deze tweede Adventszondag zijn we bij de Stouwe vijver, volgende week zondag gaan we naar Hoogstede in Duitsland en de woensdag voor Kerst blazen we tijdens de Lichtjestocht voor schoolkinderen. Tweede Kerstdag hoor je ons op het Lageveld en op 30 december doen onze drie beste blazers mee aan het demonstratieblazen in Losser." 

Lipspanning

Druk of niet, voor de midwinterhoornblazers is het een mooie tijd. Na bijna tien maanden niet blazen, zijn ze in november weer gaan oefenen. Het lijkt eenvoudig, maar blazen op een midwinterhoorn is een kunst. En voor wie goed luistert naar een groepje blazers, hoort altijd maar één blazer per keer. "Het is een stuk techniek. Wie een trompet kan spelen, kan veelal ook uit de midwinterhoorn geluid krijgen. Het gaat vooral om de lipspanning op het mondstuk. Vijftien tot twintig seconden moet je aan één stuk kunnen blazen voor een toon. We blazen ook nooit tegelijk. Ieder blaast twee of drie tonen en dan is de volgende aan de beurt. Kenmerkend voor het midwinterhoorngeluid is dat het geen herkenbare melodie mag zijn, maar een puur zuivere toon. Dat is ook het mooie van deze traditie: uit een stuk hout een zuivere toon krijgen. En als je goed luistert, hoor je dat iedere midwinterhoornblazer zijn eigen toon heeft. Wij herkennen elkaar zonder dat we elkaar zien."

Winterweer

Van de Sar hoopt op mooi winterweer de komende tijd. "Het mooiste is als het licht vriest en er een laagje sneeuw ligt als we optreden. Dan heb je het beste geluid en zijn we kilometers ver te horen."

Reggestreek