Volledig scherm
© Reinier van Willigen

Een avondje autistisch zijn in Wierden

WIERDEN - Het is lastig om je in te denken hoe iemand met een vorm van autisme zich voelt. De stichting Evenmens doet een poging.

Verbaasd kijken Jeannet Mollink en Miranda Veldkamp uit Hellendoorn naar de puzzel. De twee vrijwilligers van zorgboerderij De Lachende Geit hebben zojuist een puzzel opgelost. De stukjes passen precies. Het was zo gepiept. Maar het voorbeeld laat een iets andere afbeelding zien. De puzzel is klaar, maar niet goed. Althans, zo lijkt het voor het tweetal.
Die verbazing is precies wat stichting Evenmens wil bereiken, deze avond in het Ontmoetingscentrum in Wierden. Een twintigtal bezoekers maakt opdrachten die als een eye-opener moeten werken. De opdrachten zijn niet willekeurig gekozen. Het gaat erom dat de deelnemers zich kunnen inleven in iemand met een autistische stoornis. Die mensen beleven de wereld heel anders. En dat stuit bij ‘gewone’ mensen nogal eens op onbegrip.
Die bevreemding wil Evenmens graag wegnemen. „Daarom houden we regelmatig dit Autisme Belevingscircuit (ABC)”, zegt Herma Spoolder van de voormalige stichting Vrijwillige Thuiszorg Overijssel. Deze organisatie veranderde eerder deze maand in Evenmens.
Spoolder geeft aan het begin van de bijeenkomst uitleg over de opdrachten. Het zijn er tien. De bezoekers vormen tweetallen en gaan aan de slag. Op één van de tafels moet een puzzel gemaakt worden. Dat lijkt een fluitje van een cent. Er zijn weinig stukjes en er is een voorbeeld bij. De opdracht luidt: maak de puzzel. De puzzel is snel gemaakt. Maar dan volgt er verbazing. De gemaakte puzzel correspondeert niet met het voorbeeld. „Wij kijken naar het totaalbeeld. De puzzel is klaar. Maar volgens ons klopt het niet, omdat het voorbeeld iets anders laat zien. Iemand met autisme daarentegen zal dat niet zo ervaren. Die doet letterlijk wat er staat. De opdracht is om de puzzel te maken. En dat is dus gebeurd”, zegt Spoolder.

Enkele tafels verderop moet er geproefd worden. Er staan piepkleine glazen. Ze zijn gevuld. Maar waarmee? De glazen staan op placemats met afbeeldingen van citroenen. Ook op de viltjes zijn citroenen afgebeeld. Naast de glazen staat een fles Karvan Cevitam met citroensmaak.
De glazen zullen dus wel gevuld zijn met citroensap. Dat kan niet anders. „Maar er hoeft helemaal geen citroensap in te zitten. Wij kijken naar het totaalbeeld. Maar iemand met autisme doet dat niet. Het gaat bij deze opdracht alleen om het proeven. Niet om datgene wat er allemaal omheen staat”, zegt Spoolder.

De zogeheten ABC-avonden worden vooral bezocht door mensen die iemand kennen met autisme. Doorgaans zijn het familieleden of mensen die met iemand samenwerken, die autisme heeft. „Op onze zorgboerderij zijn twee mannen met autisme. Daarom doen we aan deze ABC-avond mee”, zegt Veldkamp.
Bij een andere opdracht lijken de deelnemers horendol te worden. Ze hebben een koptelefoon op en horen een kakofonie aan geluid. Ze raken overprikkeld. ,,Hier word je helemaal gek van”, zegt een deelneemster die na enkele minuten de koptelefoon afzet. Zij wil ervaren hoe het is om met autisme om te moeten gaan. De vrouw wil liever anoniem blijven. „Onze zoon lijkt een aantal symptomen van autisme te hebben. Hij kan de prikkels thuis niet filteren. Nu wil ik zelf eens ervaren hoe dat is”, zegt ze.

Almelo e.o.