Een rotsvast geloof in wijn uit Rectum

vinumWIERDEN - Jeroen Ziel (28), Rob Kleinsman (34) en Robert Spenkelink (27) nemen de wijngaard van de familie Baan over. Het echte werk begint nu.

Volledig scherm
Robert Spenkelink, Jeroen Ziel en Rob Kleinsman in hun wijngaard. © Rikkert Harink

Als een veldheer overziet Jeroen Ziel de weide. Zijn blik ontmoet de duizenden wijnstokken die als soldaten in de houding staan. Er is meer nodig dan een simpel bevel, weet Ziel. Deze nu nog kale druivenranken voeden zich met bloed, zweet en tranen.

De stokken behoeven liefde, tijd en aandacht. "Dit is wat anders dan de druiven die we al verbouwen", zegt Kleinsman. "Bij elkaar 150 stokken, waarmee we per jaar zo'n 50 liter produceren. Hier staan er 10.000, goed voor 8.000 liter wijn."

De heren weten waar ze over praten. Ziel uit Sint Isidorushoeve werkt als sommelier in het Bornse restaurant Dorset. Dus is het zijn werk om te weten welke wijn past bij welk gerecht. Rob Kleinsman uit Mariaparochie kookt bij De Holtweijde in Lattrop en Robert Spenkelink uit Hellendoorn staat bij De Budde in Nijverdal achter het fornuis. "Mijn opa is in de jaren 60 begonnen met wat stokken", vertelt Kleinsman. "Achter zijn huis, niets groots. Op een gegeven moment werd hij te oud en heb ik de stokken overgenomen."

Nederland staat niet bekend als wijnland. Frankrijk en Portugal schieten eerder te binnen. Clichébeelden met wijnbassins vol blootsvoets stampende dorpelingen incluis. Toch zijn Nederlanders wel degelijk serieus bezig met wijn. "Ons land kent 180 professionele wijngaarden", zegt Ziel. "Die brengen goede wijn voort. Het nadeel is dat die wijnen vaak wat prijziger zijn." Wijn produceren in Nederland is zeker de eerste jaren kostbaar. Bovendien groeit niet elke druif goed door het klimaat. "Al zijn er wel soorten die niet gevoelig zijn voor schimmels die hier vaak voorkomen."

Onder de naam De Wijnmakers wil het drietal Nederlandse wijn op de kaart zetten. Door met eigen wijn te komen, maar met name door beleving toe te voegen, het toverwoord in de horeca. "Achter eten en drinken moet een goed verhaal zitten. Anders verveelt het liefhebbers." Dat mooie verhaal kan op verschillende manieren verteld worden. Spenkelink weet bijvoorbeeld uitstekend raad met koken op open vuur. "We zien het al voor ons om hier etentjes tussen de wijnranken te organiseren, terwijl Robert zijn ding doet." Tevens zien ze educatieve mogelijkheden. "Als het kan hopen we studenten van horeca-opleidingen hier een rol te kunnen geven. Bij het plukken, maar ook in de verdere productie."

Rustig beginnen

Het voordeel is dat op het terrein alles voorhanden is. De wijnmakerij zit bij de verkoop inbegrepen. "Daar willen we rustig beginnen. We blijven gewoon werken. Uiteindelijk willen we hier wel van leven. Misschien dat er dan ruimte komt voor een experiment. Nieuwe druivensoorten uitproberen en andere wijnen maken in speciale vaten bijvoorbeeld", geeft Kleinsman aan. "Of uitbreiden, hier of elders."

Het gezelschap werkt al regelmatig op de wijngaard. Van april tot en met de oogst in het najaar moeten de druiven groeien. Met de financiering van het project is het drietal druk bezig. "We hebben er alle vertrouwen in. De bank reageerde heel positief op onze plannen. Verder doen we een beroep op crowdfunding via Regiofund. Het zou mooi zijn als horecagelegenheden via die weg hun naam aan ons initiatief willen verbinden. Daar zitten immers onze afnemers."

De inzameling is maandag begonnen. In totaal is er 100.000 euro nodig. Als dat geld er is kunnen ze echt aan de slag met hun plannen. Een nieuwe naam is er al. Bi'j de Regge, want die meandert om de hoek.

Reggestreek