Volledig scherm
© Emiel Muijderman

Enternaar blaast 102 kaarsjes uit

ENTER - Johan Jannink mocht deze week liefst 102 kaarsjes uitblazen. Zijn geheim van oud worden? De stappen tellen terwijl je loopt zodat je mentaal helder blijft.

In de middag zijn een buurman en Janninks kleindochter Wendy op bezoek. Als zijn kleindochter hem feliciteert met zijn 102de verjaardag, zegt Johan: „Ik vind het wel een beetje oud, hoor.” De oorspronkelijk in het tussen Markelo en Enter gelegen Elsen geboren Johan Jannink zit boordevol grapjes en verhalen van vroeger.

„Mijn vrouw had drie zusters. Die zaten allemaal in het klooster. Toen zei ik tegen haar: ‘Wanneer ga jij?’.” Een glimlachje siert zijn gezicht. Hij heeft tot dusver een mooi leven gehad en wordt nu nog steeds goed verzorgd door zijn naasten, geeft Johan aan. „Een pijnloos jaar, dat is toch al een mooi cadeautje?”

Pijn
Lichamelijk heeft de eeuweling maar weinig pijn gehad. Toch moest hij dit jaar onder het mes vanwege huidkanker op zijn hoofd. Geen volledige narcose, wel zeventien spuiten, en een operatie later herstelt de Enternaar voorspoedig. Dochter Ria en zoon Frans vertellen dat Johan er maar weinig aan heeft overgehouden. Alleen het zicht is wat minder en ook is hij wat dover geworden.

Wie hem ziet lopen naar de voortuin zou niet zeggen dat Johan 102 is. „Ik kan me nog verplaatsen”, zegt hij. En onder het lopen telt Jannink zijn stappen, om ook mentaal helder te blijven.

Almelo e.o.