Volledig scherm
© News United / Bert Kamp

Gevangenisstraf voor overvallers Coop in Wierden

ALMELO/WIERDEN - De pleger van een gewapende overval op een supermarkt krijgt 'korting' op z'n gevangenisstraf als hij meewerkt aan het recherche-onderzoek. Dat blijkt uit de vonnissen tegen de broers Jordy (22) en Matthias V. (28) uit Almelo.

Zij overvielen donderdag 3 maart de Coop in Wierden. De jongste moet met vijf jaar cel een jaar langer zitten dan z'n oudere broer. Tegen beiden eiste officier van justitie Sandra Leusink eerder vijf jaar.

Zwijgrecht
Jordy beriep zich op z'n zwijgrecht en werkte niet mee aan onderzoek naar zijn persoonlijkheid. Matthias gaf aan verslaafd te zijn aan cocaïne en wordt verminderd toerekeningsvatbaar genoemd.

Verleden
Hun criminele antecedenten zijn gelijk. Ze liepen in de proeftijd van een roofoverval in 2012. De jongste, die is aangemerkt als het 'brein', werd daarvoor tot drie jaar veroordeeld. Matthias kreeg hetzelfde, waarvan tien maanden voorwaardelijk. Die moet hij nu uitzitten.

De V.'s moeten een jonge caissière ruim 1.100 euro betalen, voor psychische hulp en smartengeld. De rechters vinden bewezen dat de broers haar doodsangst bezorgden. Zij heeft nog last van de overval.

Overval
De jongste V. kocht zwarte mutsen in een motorzaak. Hij werd later herkend aan tatoeages in z'n gezicht, waar het woord 'cash' is gezet. Gemaskerd met die mutsen, met een mes en een stroomstootwapen in de aanslag, drongen ze pal voor sluitingstijd de zaak aan de Hexelseweg binnen. De medewerkster en de bedrijfsleider moesten de kluis, met een tijdslot, openen.

Bij een wilde achtervolging ramde een politiewagen de auto met Matthias. De gehuurde Toyota met gestolen kentekenplaten sloeg twee keer over de kop. Hij brak z'n sleutelbeen. Jordy werd op straat aangehouden. In de bosjes vond de politie een sporttas met de buit, bijna 10.000 euro.

Almelo e.o.