Volledig scherm
2014-03-05 16:21:46 ROTTERDAM - Het beeld van vrouwe Justitia op het voormalige Gerechtgebouw in Rotterdam aan de Noordsingel. ANP XTRA ROOS KOOLE © ANP

‘Greppelgate’ Hoge Hexel krijgt vervolg met drainagepijp

DEN HAAG / HOGE HEXEL - De Raad van State boog zich donderdag opnieuw over de langslepende kwestie over de wateroverlast op Bungalowpark Hoge Hexel. Nu is een drainagepijp inzet van het geschil.

Afgelopen augustus nog tikte de Raad de gemeente Wierden op de vingers, omdat die te weinig rekening had gehouden met de wateroverlast bij het zomerhuisje van Jan en Roely Talma. Terwijl de gemeente het bestemmingsplan repareerde moesten de buren van Talma een nieuwe greppel op hun gronden graven. De oude greppel was ooit dichtgegooid door de aannemer die nieuwe huisjes op Hoge Hexel heeft gebouwd. Dat bleek bovendien in strijd met het bestemmingsplan te zijn gebeurd. Bungalowpark Hoge Hexel heeft de afgelopen jaren een flinke zwemvijver aangelegd en ruim honderd nieuwe bungalows gebouwd. 

De gemeente heeft het plan nu zo gerepareerd dat de nieuwe bewoners de greppel kunnen vervangen door een drainagepijp, zodat hun tuinen niet in tweeën worden gedeeld. Talma is daar tegen. Hij denkt dat alleen een greppel of sloot ervoor kan zorgen dat hij geen wateroverlast meer heeft.

Opgehoogd

Talma’s nieuwe buren wonen inmiddels in de nieuwgebouwde recreatiewoningen, terwijl de familie Talma zelf al jaren in een ouder huisje woont. Voor de bouw van de nieuwe woningen heeft de ontwikkelaar destijds de grond met meer dan een halve meter opgehoogd. Daardoor kwam het onderkomen van de Talma’s in een soort put te liggen en stroomde al het water naar hun percelen. 

Volgens Jan Talma gaan allerlei planten en bomen op zijn perceel dood omdat de wortels wegrotten. Zo erg dat bomen omvallen en  op de huisjes belanden. De bewoners van de nieuwe woningen zijn ook boos op Talma, omdat die door zijn toedoen de gemeente achter zich aankregen en opgezadeld werden met het graven van een diepe greppel door hun gazonnetjes. Die mogen ze wat de gemeente betreft weer dichtgooien, maar dan moet er wel eerst een deugdelijke drainagepijp in.

Talma vreest dat een pijpje in de grond wederom tot flinke wateroverlast zal leiden en eist dat er een greppel blijft bestaan, ‘maar niet die ze nu gegraven hebben’. ‘Want dat is net een diepe loopgraaf en daar heb je niets aan als sloot.’ De bewoners van de huisjes met greppel willen ook geen open greppel en hopen dat de Raad van State toestemming geeft voor het aanbrengen van een drainagepijp en het dicht gooien van de greppel. Uitspraak over enkele weken.

Reggestreek