Volledig scherm
De huidige Waarf wordt uitgebreid met een extra 'schuur’ © Lars Smook

Groen licht voor bouw schuur bij Enterse Waarf

ENTER - Dat een extra uitbreiding van de scheepswerf van de Enterse zomp broodnodig is, ziet ook de gemeente Wierden. Het licht staat op groen voor de bouw van de ‘Twentse Schuur’. 

Het is slechts een werktitel, ‘Twentse Schuur’. Welke naam het educatief centrum met ruimte voor de stalling van zompen en trailer uiteindelijk krijg is nog niet bekend, zegt voorzitter Gerrit Velten namens stichting Enterse Zomp. 

Wanneer er precies wordt begonnen met de bouw is ook nog niet duidelijk. „We zijn voor een groot deel afhankelijk van vrijwilligers, dus dat weet je nooit. Het zal voor de volgende  winter ook nog niet klaar zijn. Maar we zijn blij met de vergunning, kunnen we mooi aan de slag.”

Tekort aan ruimte

Het nijpende ruimtetekort noemt Velten de voornaamste reden voor uitbreiding. „Het bouwen, het onderhoud: we moeten alles in dezelfde ruimte doen. Maar ook voor de trailer die de zompen vervoert hebben we geen plek. Die staat nu bij een boer. Bovendien is de educatieve ruimte op zolder nu alleen bereikbaar via een smalle en steile trap. Dat moet in het nieuwe onderkomen een stuk veiliger worden.”

In de Twentse Schuur is straks genoeg ruimte voor de expositie over de historie van de zomp. Maar, laat Velten weten, er wordt niet alleen binnenshuis uitgebreid. „We krijgen een grote parkeerplaats. Ook broodnodig, als er nu een bus komt kan die nauwelijks draaien. Maar we gaan niet alles bestraten natuurlijk, er komen groenstroken met bomen.”

Saksische stijl

Zo blijft het geheel passen in het mooie stukje natuurgebied dat het Reggedal nu is, wil Velten maar zeggen. Ook de toekomstige schuur past in dat plaatje, die wordt in dezelfde Saksische stijl gebouwd als het al bestaande hoofdgebouw. Maar met waarschijnlijk zonnepanelen op het dak en het gebruik van lokale materialen is er wel sprake van moderne duurzaamheid. 

„En de schuur wordt van alle gemakken voorzien: toiletten, keukenblok... We zijn bezig om een nationaal fietsknooppunt te worden, ik denk dat dit wel helpt.”

Reggestreek