Volledig scherm
© Reinier van Willigen

Handen ineen voor nieuwe vergunninghouders Wierden

WIERDEN - Plan voor huisvesting 150 vergunninghouders in Wierden in 2017 krijgt vorm. Gemeente neemt deel taken Vluchtelingenwerk over

De gemeente Wierden, Woonservice en de Stichting Vluchtelingenwerk gaan intensiever samenwerken om voormalige asielzoekers een thuis te bieden in Wierden. Die samenwerking is nodig, want het aantal nieuwe vergunninghouders stijgt de komende jaren flink.
Wierden heeft er eerder dit jaar voor gekozen deze mensen versneld te huisvesten. Elke gemeente moet verplicht een bepaald aantal mensen opnemen, in Wierden komt een grotere groep binnen een korter tijdsbestek. Naar alle waarschijnlijkheid gaat het om ongeveer 150 mensen in 2017. „En de huidige taakstelling is al behoorlijk pittig”, zegt gemeentewoordvoerder Jan Marten de Jong.
„De Stichting Vluchtelingenwerk zorgde voor hulp bij praktische zaken. Vrijwilligers begeleidden de mensen en regelden veel administratieve zaken zoals de belastingen, uitkeringen en toeslagen. Als gemeente nemen we hen nu een deel van die taken uit handen, omdat het werk fors toeneemt.”
De Jong geeft aan dat ook de kerken hier een belangrijke rol in spelen. „Veel vrijwilligers zijn afkomstig uit de kerken. Zij gaan de nieuwe Wierdenaren helpen bij de integratie in de lokale en landelijke samenleving. Woonservice houdt tegelijkertijd in de gaten waar de nood hoog is, want Woonservice heeft ogen in de wijken.”
De taakstelling voor Wierden voor 2016 is om rond 62 vergunninghouders te huisvesten. „Dat aantal hebben we nu bijna gehaald”, zegt de woordvoerder. „Daaraan zie je dus dat zo’n proces niet heel vlot gaat. Dus moeten we de handen ineenslaan om de komst van deze mensen in de komende jaren soepel te laten verlopen. Bovendien wil de gemeenteraad ook dat we de vergunninghouders zoveel mogelijk spreiden over de gemeente, zodat ze niet bij elkaar wonen. Dat kost tijd.”
Het afgelopen jaar zijn er onder meer tien alleenstaande minderjarige vergunninghouders (amv’s) in woningen in het buitengebied van Enter ondergebracht. Ook de Stichting Wonen Wierden Enter zorgt voor woonruimte. De SWWE gaat waarschijnlijk vijftig mensen per jaar huisvesten.
Of er nieuwbouw- of semi-permanente woningen komen voor de overige vergunninghouders, wordt in februari bekend. Dan komt de gemeente met een uitgebreid plan van aanpak.

Almelo e.o.