Volledig scherm
© Lenneke Veerbeek

Harmonie Wierden luidt noodklok over chaos bij papiercontainers

WIERDEN - Vrijwilligers die onbeschoft behandeld worden, afval en rotzooi rond containers. De Harmonie Wierden luidt de noodklok.

Het is een mooie inkomstenbron voor de Harmonie Wierden. Maar de inzameling van oud papier zorgt ook voor hoofdpijn bij de vele vrijwilligers van de Stichting Muziekcommissie Harmonie Wierden. De situatie bij het brengpunt aan de Nijverheidsstraat/Hogeluchtsweg in Wierden dreigt uit de hand te lopen. De harmonie luidt de noodklok en wil dat de gemeente ingrijpt.

Inwoners van Wierden brengen steeds meer oud papier naar de containers van de harmonie op het industrieterrein. "Vooral rond de feestdagen was het extreem druk. Bezoekers gooiden oud papier ook naast de containers neer, bovendien zorgt de aanwezigheid van plastic- en glascontainers van de gemeente ervoor dat mensen ook restafval dumpen op het terrein. Wij vrezen bovendien dat door de invoering van diftar sinds 1 januari het dumpen van restafval alleen maar groter wordt als mensen merken dat hun grijze container vol zit", zegt voorzitter Robert Woltersom van de Stichting Muziekcommissie Harmonie Wierden.

Agressief

Volgens Woltersom worden zijn vrijwilligers weer aangesproken op die rotzooi en soms zelfs onheus bejegend. "Sommige bezoekers denken blijkbaar dat onze vrijwilligers werkzaam zijn bij de gemeente. Ze worden agressief benaderd en uitgescholden."

De Harmonie Wierden is al langer in gesprek met de gemeente Wierden over de kwestie. "Wij willen graag de toezegging van de gemeente dat we het terrein voor langere tijd kunnen huren, zodat we een kraan kunnen plaatsen om het oud papier beter te kunnen verwerken. Ook vragen we om cameratoezicht om het illegale dumpen van afval tegen te gaan. Maar tot nu toe zonder resultaat."

Het CDA in Wierden noemt de situatie 'beschamend'. Wim Bremmer stelde dinsdagavond in de raadscommissie kritische vragen: "Vrijwilligers staan daar in regen, hagel en storm. Maar als dit zo door gaat trekken ze de stekker er uit, zeggen ze: bekijk het allemaal maar lekker."

Wethouder Dianne Span zegt toe in gesprek te gaan met de Harmonie Wierden.

Reggestreek