Volledig scherm
Voorzitter Kees Kroon van de Wierdense historische kring hoopt dat er mensen zijn die nog foto's of dagboeken uit de oorlog hebben © Lenneke Lingmont

HKW zoekt informatie over grote bankroof in Almelo in 1944

WIERDEN/ALMELO – Voor de expositie die komend voorjaar in Wierden wordt ingericht is de Historische Kring Wederen op zoek naar meer informatie over de grote bankroof van 15 november 1944, toen acht zwaarbewapende verzetsstrijders 46,1 miljoen gulden buit wisten te maken bij het filiaal van de Nederlandse Bank aan de Wierdensestraat in Almelo.

Voorzitter Kees Kroon van de HKW hoopt dat er nog mensen die zijn die herinneringen hebben aan die tijd. ,,Naast aanknopingspunten voor deze verzetsdaad zijn we vooral benieuwd naar de achtergronden van slager Eshuis, waar de plannen voor de roof werden beraamd, en de anderen die erbij betrokken waren. Waren dat er misschien meer dan we nu denken?”

Foto's of dagboeken
Personen die bijvoorbeeld nog foto’s of dagboeken uit 1944 hebben of die zich nog dingen weten te herinneren over slager Eshuis en zijn onderduiker Anton Wisman kunnen via keeskroon@hetnet.nl contact opnemen met de voorzitter.

Theater en film
Omdat de informatie niet alleen voor de HKW-expositie gebruikt wordt maar ook dient als ondergrond voor de theaterproductie en de film die gepland staan over het onderwerp werken de historische verenigingen en musea uit de gemeenten Almelo, Hellendoorn, Rijssen, Tubbergen, Twenterand en Wierden op dit moment samen om het verhaal compleet te maken. In de archieven hebben de onderzoekers nog weinig geluk gehad.

Almelo e.o.