Volledig scherm
Freek-Jan (links), Herbert en Jan Albert Eggerink bij hun trots Plattery Princesse. © Lenneke Lingmont Fotografie

Hoe een kieskeurige dame uit Wierden de mooiste koe van Nederland werd

WIERDEN - Plattery Princesse uit Wierden is de mooiste roodbonte Holstein van Nederland. Daar heeft zij, maar ook haar eigenaren, veel voor moeten doen én laten.

Vijf weken lang moest ze afvallen met een speciaal dieet met Zwitsers kruidenhooi, een week lang klonk er muziek in de stal zodat ze alvast kon wennen aan het bezoekersrumoer, ze kreeg een flinke scheerbeurt en tijdens de laatste nacht voor de keuring had ze permanent een slaapwacht naast zich om ontlasting op te vangen en eventuele vlekjes snel weg te werken.

Kieskeurige dame

Dankzij deze werkwijze en met een beetje geluk werd de 8,5 jaar oude koe uitverkozen tot mooiste roodbonte Holstein van Nederland. Dat gebeurde tijdens de Nationale Rundvee Manifestatie (NRM) in Zwolle. "Maar goed dat we voor de zekerheid een tank met 500 liter water uit de eigen stal hadden meegenomen", zegt Herbert Eggerink (37). "Het is een kieskeurige dame. Eentje met karakter. En ja hoor: het kraanwater in Zwolle moest ze gewoon niet. Ze dronk er geen druppel van."

Herbert, zijn broer Freek-Jan (39) en hun vader Jan-Albert (68) zijn de trotse eigenaren van Plattery Princesse, de beauty die geboren is in Zwitserland. "Daar komen de beste roodbonte Holsteins vandaan", zegt Freek-Jan.

Volle uier

De familie zoekt regelmatig naar goede en vooral mooie roodbonte melkkoeien. Ze waren meteen helemaal weg van Plattery Princesse. Drie jaar lang wilde de Zwitserse eigenaar er geen afstand van doen, daarna was de koop voor 'wel iets meer dan een paar duizend euro' rond.

"Plattery Princesse was zaterdag gewoon top, alles klopte", zegt Herbert. Jan-Albert: ,,Vooral een heel mooie, volle uier. Niet uitgezakt, maar strak boven de knieën."

Volledig scherm
© Lenneke Lingmont Fotografie
Volledig scherm
© Geert Pluimers

Reggestreek