Volledig scherm
De afval app van Twente Milieu lag er uit. © Twente Milieu

Invoering diftar in Wierden verloopt chaotisch

WIERDEN - Verkeerde containers aan de weg, overvolle afvalbakken, chaotische communicatie. Een valse start voor diftar in Wierden.

Welke container moet nu aan de straat? Inwoners van de gemeente Wierden weten niet meer waar ze aan toe zijn met de nieuwe manier van afvalinzameling. De communicatie over het op 1 januari ingevoerde diftar verliep nogal chaotisch.

De app en de website van Twente Milieu, het bedrijf dat de inzameling voor de gemeente Wierden uitvoert, lagen er geruime tijd uit. De online afvalkalender kon niet gedownload worden. Twente Milieu liet daarom snel een papieren afvalkalender drukken en bezorgen in Wierden. Maar die bleek vol fouten te staan.

"De Wet van Murphy", zegt woordvoerster Annemiek Prinsen van Twente Milieu. "Alles wat fout kon gaan, ging fout. Er bleken drukfouten in de kalender te zitten. Heel vervelend. Uiteindelijk hebben we nieuwe afvalkalenders laten drukken en die zelf vrijdagavond voor de inzamelzaterdag in delen van Wierden bezorgd."

Overvol

Op de website van de gemeente Wierden regent het klachten van boze inwoners over de chaos. Fractievoorzitter Alfons Woolderink van Nieuw Enter Wierden (NEW) luidde deze week de noodklok in de raadscommissie. "Mensen weten het niet meer. Ik heb al diverse brieven gehad. De informatie daarin is weer in strijd met die op de app en de website van Twente Milieu."

Het gevolg van de communicatiestoornis is volgens Woolderink dat inwoners van Wierden per ongeluk de verkeerde container aan de weg hebben gezet, die niet wordt geleegd. Hierdoor blijven ze zitten met overvolle containers. "Wat doen we daar als gemeente mee? Hoe lossen we dat op?"

Communicatie

Burgemeester Henk Robben erkent dat er problemen zijn met de communicatie. "Mijn ervaring is dat we dit soort zaken beter zelf kunnen doen. Maar sommige zaken zijn te groot om op te pakken voor een gemeente. Daarom hebben we dat uitbesteed aan Twente Milieu. Daar is begin dit jaar veel mis gegaan. Noem het de Wet van Murphy. De app en de website van Twente Milieu deden het niet en ik heb zelf ook brieven gehad die deels niet klopten. Al was de informatie in de laatste brief wel correct."

Robben geeft aan dat hij geen oplossing heeft voor volle containers van inwoners. "Onze mensen kunnen geen afvalcontainers gaan legen. Bovendien is het jaar nog maar net begonnen, hoe kunnen ze dan nu al overvol zijn?"

Volgens Twente Milieu zijn de problemen inmiddels opgelost. Prinsen: "De website en de app doen het weer. Daar is de meest actuele afvalkalender te raadplegen."

Reggestreek