Volledig scherm
Jesse Klaver, lijsttrekker van Groen Links. © Guus Schoonewille

Jesse Klaver: Wierdense Veld niet ter discussie

DEN HAAG/WIERDEN - De Natura 2000-status van het Wierdense Veld staat voor Jesse Klaver niet ter discussie. De fractievoorzitter van GroenLinks in de Tweede Kamer zegt dat hij donderdag met zijn oren stond te klapperen toen hij hoorde hoe CDA en VVD in het stikstofdebat suggereerden dat de Natura 2000-status van het gebied geschrapt mag worden.

“Het Wierdense Veld is een prachtig natuurgebied”, zegt Klaver. Nee, hij is er nooit geweest. “Maar ik ken wel de belangrijke waarden van het gebied en ik hoor het van onze mensen in Overijssel. Dit jaar zijn er bijvoorbeeld nog kraanvogels gezien. Dat is uniek voor een Nederlands natuurgebied.”

Voor Klaver staat geen enkel Natura 2000-gebied ter discussie. “Als het er slecht aan toe is, komt dat door gebrek aan bescherming. Extra bescherming is dan juist nodig.” Hij maakt zich wel zorgen over het mogelijk verdwijnen van natuurgebieden. “Vooral als ik het fanatisme van het CDA zie en de minister hoor zeggen dat ze gewoon met de provincie Overijssel in gesprek gaat over het Wierdense Veld.”

Klaver betwijfelt of het schrappen van een natuurgebied kan, omdat daarvoor wetenschappelijk moet worden aangetoond dat een gebied op basis van foute aannames de Natura 2000-status heeft verkregen. “Niels Bronsgeest (projectleider Wierdense Veld van Landschap Overijssel, red.) geeft in De Twentsche Courant Tubantia ook aan dat de natuurdoelen reëel en haalbaar zijn. Maar ik ben er niet gerust op. Daarom komen wij in actie. Onze petitie Geef natuur een stem is in een dag 41.000 keer ondertekend. Het Wierdense Veld gaan we zeker gebruiken om natuur ook een gezicht te geven.”

Waarom is stikstof ineens zo’n probleem? We leggen het uit in onderstaande video:

Reggestreek