Volledig scherm
Net als Rijssen in oktober 2015, biedt Wierden nu onderdak aan vluchtelingen.

Jonge vluchtelingen krijgen opvang in Wierden en Enter

ENTER/WIERDEN - De eerste asielzoekers zijn aangekomen in opvanghuizen van Jarabee. De gemeente Wierden is nog bezig met het definitieve plan voor de opvang van honderden statushouders, maar de stichting is alvast op kleinere schaal begonnen.

Jarabee huurt twee huizen in het buitengebied van Enter en Wierden. In een woonhuis aan de Zwiksweg zitten vier zogenoemde alleenstaande minderjarige vreemdelingen, kortweg amv's. Afgelopen week zijn ook de eerste jongeren bij een woning aan de Wierdenseweg aangekomen. In totaal worden daar zes mensen gehuisvest.

Woordvoerster Hilde Peters van Jarabee: "Het gaat vooral om jonge vergunninghouders uit landen als Syrië en Eritrea. In de huizen proberen we jongeren uit die landen zoveel mogelijk bij elkaar te zetten, zodat je geen groepjesvorming krijgt. Dus bijvoorbeeld twee Syriërs bij twee Eritreeërs." Het blijft de komende tijd bij deze twee locaties, weet de woordvoerster. "We hebben momenteel geen andere woningen op het oog."

De woning aan de Wierdenseweg is in eerste instantie beoordeeld door de Stichting Nidos. Die stichting heeft de voogdij over de jongeren en Jarabee verzorgt de begeleiding. Volgens de stichting waren er weinig aanpassingen nodig om het huis geschikt te maken voor de bewoners. De aanpassingen die wel moeten gebeuren, kosten ongeveer 5.000 euro. Na de ingreep hebben de jongeren de beschikking over een eigen slaapkamer, een gezamenlijke woonkamer en een keuken.

Almelo e.o.