Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Getty Images

Jongens mogen buiten pauze om niet meer naar toilet op school in Wierden

WIERDEN - De toiletten zijn sinds kort verboden terrein voor jongens op de evangelische scholengemeenschap De Passie in Wierden. Ze kunnen er alleen nog terecht in de pauzes, als ze hoge nood hebben.

De tijdelijke maatregel is door de school genomen omdat het al enkele weken in de jongenstoiletten een ravage is. ‘Een bende’, noemt directeur Leendert van den Dool in een mail die donderdag aan de leerlingen is verstuurd.

Hij somt de misdragingen op: ‘Deuren worden uirt de kozijnen getild, er wordt water over handdrogers gegooid waardoor kortsluiting ontstaat, toiletten worden bewust onder gepiest en dergelijke. We schamen ons hiervoor, het is te schandalig voor woorden’.

Poll

Jongens mogen buiten pauze om niet meer naar toilet op school in Wierden

  • Terechte maatregel voor het baldadige gedrag van de jongeren (44%)
  • Een stevig gesprek en disciplinaire maatregelen waren beter geweest (40%)
  • En de meisjes-wc's dan? Alsof het daar geen rotzooi is (16%)
2312 stemmen

Daders pakken

Het ergerlijke is dat het niet lukt om de daders te pakken. „Je kunt overal in de school camera’s neerhangen, maar niet in de toiletten”, reageert Van den Dool. „We merken dat het verbod effect sorteert, want het is er nu erg rustig en netjes. Dat komt omdat de leerlingen weten dat we hen in de gaten houden. Dat lukt niet als ze de hele dag ongezien op de toiletten terecht kunnen.”

Er hebben zich na een oproep, om te helpen bij het vinden van de daders, al wel leerlingen gemeld bij de conciërges. „Ze hadden iets gezien, maar het was net niet concreet genoeg", aldus Van den Dool.   

Veel publiciteit

Overigens is het volgens de directeur van De Passie niet eens zo’n uitzonderlijke actie: „Ik weet dat elders in het land scholen dit altijd als standaardmaatregel hanteren, omdat hun toiletten zo smerig zijn. ”

Het bezorgt de Wierdense school in elk geval veel publiciteit, ook landelijk. Van den Dool: „Wie weet, moet ik nog vandaag voor heel wat camera’s verschijnen...” En op Facebook kreeg hij ook al een steuntje in de rug van schoonmakers, die het ‘een goede aanpak van het probleem’ vonden.

Reggestreek