Volledig scherm
Het Joods monument in Enter. Op de foto Els Brandt. Zij maakt het monument regelmatig schoon. © Emiel Muijderman

Joods monument in Enter krijgt Davidsterren in plaats van kruizen

ENTER De gemeente Wierden laat het Joods monument aan de Bornerbroekseweg in Enter aanpassen. 

 Op het monument staan momenteel nog kruisjes achter de namen van de Joodse slachtoffers uit Enter. Die kruisjes worden de komende tijd vervangen door Davidsterren, zoals gebruikelijk is bij Joodse overledenen. Het monument wordt komende week tijdelijk van zijn plek gehaald voor de aanpassing. Het is de bedoeling dat stuk zwart natuursteen er ruimschoots op tijd voor de dodenherdenking op 4 mei weer staat.

Benaderd

„We zijn onlangs benaderd door nabestaanden van de Joodse slachtoffers. Zij hebben ons verzocht of het monument aangepast mag worden. Al gemeente werken we hier graag aan mee”, zegt burgemeester Henk Robben over de aanstaande opknapbeurt.

Twintig

Het Joods monument in Enter is opgericht ter nagedachtenis aan twintig Joodse medeburgers die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen in de verenitigingskampen Sobibor en Auschwitz.

Op het monument staan tevens een grotere Davidster en een pijl. Die pijl wijst naar een locatie ongeveer 300 meter verderop, waar in augustus 1942 elf mensen uit de Joodse gemeenschap in Enter ondergedoken zaten. Deze groep werd op 10 mei 1943 opgepakt door agenten van de Duitse Grüner Polizei. Elf loodzware dagen later kwamen de Enternaren aan in het vernietigingskamp Sobibor, waar ze dezelfde dag nog vermoord werden in de gaskamers. 

Reggestreek