Volledig scherm
© Lenneke Lingmont

Juf Joke neemt afscheid van Ypelose basisschool

YPELO - Joke Voortman (61) is een begrip op basisschool De Akkerwal in Ypelo. Jaren gaf de ze les op de kleine basisschool met 52 leerlingen. Onlangs nam ze afscheid van de school en het onderwijs.

Lesgeven op een kleine basisschool vindt Joke Voortman prachtig. „Dat is veel persoonlijker. Iedereen kent elkaar, leeftijd maakt niet uit. Alle kinderen spelen samen”, vertelt zij.
In 1973 begon Joke als kleuterjuf op een basisschool in Staphorst. Drie jaar later werd de geboren en getogen Wierdense gevraagd om les te komen geven op De Kleine Maatjes in Wierden. Hoewel ze haar onderwijsdroom koesterde, stopte ze enige tijd. „Ik was zwanger van mijn eerste kind. In die tijd was dat een reden om te stoppen met werken”, legt ze uit.
In 1999 pakte Joke de draad weer op: „Ik wilde graag en toen ik werd gevraagd om les te geven op basisschool De Akkerwal dacht ik: ‘waarom ook niet?’.”


Al was het voor haar wel wennen om na een hele tijd weer voor de klas te gaan staan. „Ik ben blij dat ik weer ben begonnen met lesgeven, ik had deze jaren niet willen missen”, vertelt de kleuterjuf.
Joke heeft vanaf het begin lesgegeven aan kinderen uit de groepen 1 en 2.
Het mooiste vindt de leerkracht dat kinderen zich gedragen zoals ze zijn. „Je kunt ze observeren en zien hoe ze zich ontwikkelen. Ieder kind reageert anders op situaties en dat trekt mij het meest in die leeftijd.”
Na in totaal 25 jaar in het onderwijs is voor Joke het moment gekomen om afscheid te nemen en gaat ze met vervroegd verlof. „Ik wil wat tijd voor mijzelf en meer genieten van het leven. Dat neemt niet weg dat ik de kinderen en de school erg ga missen.”
Schooldirecteur Dick Nijzink vindt het jammer dat ze weg gaat. „Joke was een aanwist voor onze school. Zij was erg goed met de kleuters en wist precies wat ze deed.”


De kleuterjuf koestert alle herinneringen aan haar tijd voor de klas. Joke: „Met ieder kind heb ik mooie dingen meegemaakt. Stuk voor stuk mooie aandenkens aan de leerlingen, de school en aan mijn tijd voor de klas.”

Volledig scherm
© Lenneke Lingmont

Almelo e.o.