Volledig scherm
In de buurt van het station van Wierden werden in 1944 regelmatig treinen vanuit de lucht bestookt. © Historische kring Wederden

Kerkdienst als herdenking van beschieting trein in Wierden

WIERDEN - Het Wierdens Interkerkelijk Overleg houdt op Eerste Kerstdag een bijzondere kerkdienst op het stationsplein om de beschieting van een trein met dwangarbeiders op 25 december 1944 in de buurt van het station van Wierden te herdenken. 

Deze openluchtdienst van de gezamenlijke kerken in Wierden wordt gehouden op het plein waar een monument en luistersteen aan deze historische gebeurtenis herinneren. Het is één van de vele activiteiten in het kader van de viering van 75 jaar bevrijding van Wierden. 

Beschieting

De bewuste trein was op weg naar Duitsland en in de veewagons zaten zo'n 1.400 dwangarbeiders uit Zeeland en Holland opgesloten. Bij het station van Wierden werd de trein onder vuur genomen door Britse spitfires. Daarbij kwamen vier mannen om en ongeveer 180 mannen maakten gebruik van de verwarring tijdens de beschieting en vluchtten. Een flink deel van hen wist daarna uit handen van de Duitsers te blijven door zich onder de Wierdense  kerkgangers te mengen. Dankzij hulp van de Wierdenaren wisten tientallen dwangarbeiders te ontsnappen. Ook zorgde de bevolking voor eten en drinken voor de dwangarbeiders in de gestrande trein. In een school werd een noodhospitaal ingericht om de gewonden te verzorgen.

Stoeltje

Deze gebeurtenis zorgde destijds voor een gedenkwaardige kerst in Wierden. Dat willen de kerkgenootschappen 75 jaar later samen herdenken. De bezoekers van de dienst wordt gevraagd om zelf een stoel mee te nemen. Het blazersensemble van de Harmonie Wierden zorgt voor de muzikale begeleiding. Bij slecht weer wordt de dienst verplaatst naar de gereformeerde kerk (Spoorstraat). Aansluitend is er dan nog een korte herdenking bij het monument. 

Reggestreek