Volledig scherm
Het Kroatische bedrijf dagvaardde onder meer de Nederlandse afdeling van Mercedes Benz Trucks. © ANP

Kroaat mag niet rijden met in Wierden gekochte vrachtwagen en sleept Mercedes Benz voor de rechter

WIERDEN/ALMELO - Een Kroatisch transportbedrijf telde vorig jaar juni 80.000 euro neer voor een gloednieuwe vrachtwagen van het merk Mercedes in Wierden. Tijdens een reis nam de Kroatische overheid het gevaarte bij de grens in beslag, omdat de wagen als gestolen was gemeld door een Italiaanse vrachtwagendealer. 

Waar hij moest zijn met zijn probleem, wist ondernemer Pervan van het gelijknamige transportbedrijf niet. Dus dagvaardden hij en zijn raadsman alle partijen die wat met de productie en verkoop van Mercedes trucks te maken hebben. Waaronder wagenbouwer Daimler en een Italiaanse dealer die de vrachtwagen in Napels op de markt bracht.

Het merendeel van de Duitse, Italiaanse en Nederlandse partijen verscheen niet tijdens het kort geding in de Almelose rechtbank. De Wierdenaar die Pervan de vrachtwagen verkocht, was er ook niet. Op vakantie, luidde het excuus. 

Alleen in eigen land

De Kroatische ondernemer wil weten waarom zijn vrachtwagen als vermist geregistreerd staat. Door die registratie kan het bedrijf het voertuig alleen binnen de eigen landsgrenzen gebruiken. Gaat hij de grens over, dan loopt Pervan het risico de wagen opnieuw kwijt te raken. „Dus staat de wagen ongebruikt op de parkeerplaats. Een forse kostenpost voor een transportbedrijf”, zei advocaat Bezmalinovic tegen rechter Koopmans. 

Niets mee te maken

In het gedaagdenbankje zaten enkel een jurist van Mercedes Benz Trucks Nederland en een advocate van het bedrijf. Het tweetal liet duidelijk blijken niets met de zaak te maken hebben. „U moet toch bij de Wierdense verkoper zijn of de Italiaanse dealer. Dat hij een gloednieuwe vrachtwagen voor slechts 80.000 euro verkoopt, klinkt niet fris. Maar daarover zal hij u meer kunnen vertellen”, gaf de advocate aan. „U kunt niet iedereen dagen die iets met Mercedes te maken heeft.”

Op vragen van de rechter of Mercedes niet toevallig over een systeem beschikt waarin staat wat er met de vrachtwagen in Italië of Nederland is gebeurd, antwoordden beiden negatief. „We kunnen niet helpen. De registratie van voertuigen is een autoriteitenkwestie.”  

In oktober

Rechter Koopmans bepaalde dat het kort geding in oktober over kan. Met hopelijk dan wel de Wierdense verkoper in de rechtszaal. 

Reggestreek