Volledig scherm
Politie en linten op het villapark op de dag van het incident. © Bert Kamp / News United

Lagere celstraf voor Pool die landgenoot doodstak op bungalowpark bij Wierden

ARNHEM/WIERDEN - De Poolse Piotr P. (47) moet zes jaar de cel in vanwege het doodsteken van een 35-jarige landgenoot op Villapark Het Lageveld in Wierden in juli 2017. Het gerechtshof in Arnhem veroordeelde de man woensdag tot de straf, die drie jaar lager ligt dan de eerder door de rechtbank geëiste negen jaar.

De Pool moet ook de kosten voor de begrafenis vergoeden, bij elkaar is dat 3.694,64 euro. Aan het trieste incident gingen destijds een avond en nacht vol drankgebruik en ruzie vooraf. De aanzet tot het drankgebruik was gezet door Piotr P. zelf. Hij had net zijn allereerste loon ontvangen en trakteerde zijn huisgenoten volgens een Poolse traditie op wijn en sterke drank. Ook voorbijgangers kregen spontaan een drankje in handen gedrukt en binnen de kortste keren zat er een groepje Polen bij elkaar.

Vlam slaat in de pan na telefoontje

De stemming was opperbest totdat P. hoorde hoe een van de aanwezigen met het thuisfront aan het bellen is. Toen de beller zijn echtgenote aan de andere kant van de lijn uitschold voor ‘hoer’ werd P. boos. Hij maakte duidelijk dat je een vrouw niet zo noemt en de sfeer werd anders.

Het latere slachtoffer, dat op het park bekend staat als een gewelddadig mens, bemoeide zich ermee en P. kreeg een klap. In de loop van de verdere avond en nacht waren er volgens P. vervelende voorvallen. Het slachtoffer zou hem met een strijkijzer bedreigd hebben terwijl hij riep ‘wie moet ik hiermee slaan’.

Mes in het hart

Toen de rust terugkeerde viel P. op de bank in slaap totdat het slachtoffer opnieuw in de woonkamer van het huisje stond. P. schrok wakker, greep een mes waarmee hij eerder die dag een appel schilde en stak één keer. Het mes raakte Mindykowski in de hartstreek en hij viel dood neer. Bij de schouw bleek dat er sprake was van een 11 centimeter diepe wond. P. werd even later aangehouden. Politiemensen troffen hem aan terwijl hij in alle rust op bed lag.

Verminderd toerekeningsvatbaar

Deskundigen die P. in de aanloop van het door hem ingestelde hoger beroep onderzochten denken dat de opgekropte emoties van een avond vol spanning, zeker een rol hebben gespeeld bij de dodelijke afloop. Ook zijn beperkte intelligentie en liefdeloze opvoeding speelden een rol in de plotse geweldsexplosie. Zij concludeerden dan ook dat er sprake is van verminderde toerekeningsvatbaarheid.

Het lijkt erop dat het hof rekening heeft gehouden met die omstandigheden.

Reggestreek