Volledig scherm
Peter Moes, zijn verloofde Lianne Altena en hun baby Fenne. Foto: privé

Lianne (28) uit Wierden zoekt via Facebook stamceldonor voor haar zieke verloofde

WIERDEN - Peter Moes (32) uit Wierden heeft acute leukemie en wacht op een stamceldonor. Zijn verloofde Lianne Altena (28) zoekt die nu voor hem én voor andere patiënten. Via Facebook.

'Zoals jullie weten is Peter flink ziek & we willen allemaal héél graag dat hij weer beter wordt. Daar kun jij aan meehelpen!'. Met die zin trekt Lianne Altena (28) uit Wierden de aandacht van haar volgers op haar Facebook-pagina Stamcelfie.

Wereld op z'n kop
In mei van dit jaar werden Peter en Lianne ouders van dochtertje Fenne. Vijf weken later, op 4 juli, kreeg Peter te horen dat hij acute lymfatische leukemie (ALL) heeft. ,,Onze wereld stond op z'n kop", vertelt Lianne.

Peter onderging sinds die tijd tal van chemokuren, maar alleen stamcellen van iemand anders kunnen hem beter maken. Een match is er nog niet.

Lianne: ,,Je moet mensen vinden die dezelfde bloedwaarden hebben. Soms vind je die in je familie. Peters zussen hebben zich laten testen, maar dat heeft niets opgeleverd."

Tekort aan donoren
Binnenkort wordt Peters bloed vergeleken met dat van donoren in een wereldwijde databank. De kans dat er ergens in de wereld een match is met een donor, wordt geschat op 70 tot 80 procent. Maar er bestaat dus óók een gerede kans dat er nog geen donor voor hem is.

In Nederland bestaat een groot tekort aan stamceldonoren. In augustus startte minister Edith Schippers (Volksgezondheid) met stichting Matchis, het Nederlands centrum voor stamceldonoren, nog een campagne om nieuwe donoren te werven.

Facebook
Ondertussen voert ook Lianne actie. Haar schoonzus bracht haar op het idee een Facebookpagina aan te maken. Zo ontstond op het sociale medium de groep Stamcelfie. Lianne hoopt dat mensen zich via Matchis aanmelden als donor en een selfie met hun aanmeldingsformulier uploaden op de Facebookpagina.

In de tekst op Facebook noemt ze het tekort aan donoren 'best gek', 'want het hele proces is eigenlijk heel eenvoudig! Je hoeft alleen maar naar www.matchis.nl te gaan, een testkit bestellen en dan kun je 2 weken later vanuit je luie stoel een wattenstaafje door je mond halen.'

'En stel nou, je bent een match! Nou dan doe je natuurlijk eerst een klein dansje en daarna ga je even wat bloed afgeven. Geen spannende operaties. Geen ellenlange processen. Gewoon een beetje bloed af laten nemen!'

'Niet eng'
Ze licht toe: ,,Veel mensen denken dat stamceldonor worden iets engs is. Maar dat is helemaal niet zo. Als na de test blijkt dat je een match hebt met iemand, word je gebeld en krijg je enkele prikken om te zorgen dat je lichaam extra stamcellen aanmaakt. Vervolgens moet je een dag naar het ziekenhuis. Een apparaat filtert daar de stamcellen uit je bloed. Daar voel je niets van. Je kunt ondertussen gewoon wat anders doen."

Haar oproep op Facebook is niet aan dovemansoren gericht. De tijdlijn van Lianne stroomt vol met selfies.

Kans op herstel
Dat doet haar goed. Peter is door zijn ziekte aan huis gekluisterd en is vaak erg moe. Lianne werkt op therapeutische basis en is veel thuis om voor hem te zorgen. Ze houdt de moed erin. ,,Het ziekenhuis gaat er vanuit dat Peter volledig kan herstellen. Wij blijven daarom positief."

Eén geschikte donor is genoeg... En misschien vindt ze die wel dankzij haar eigen Facebookpagina.

Reggestreek