Volledig scherm
Lies en Tom Bakker-Henning waren al enkele keren in Tanzania. © Lenneke Lingmont

Lies en Tom uit Wierden 60 jaar getrouwd: ‘Je moet wel je eigen ding blijven doen’

WIERDEN - Lies (81) en Tom (85) Bakker-Henning zijn geboren en getogen Amsterdammers. Gedurende hun huwelijk verhuisden ze veertien keer. Toch bleef Twente favoriet. „We houden van een beetje reuring, maar ook van de rust die er hier nog is.”

Ze leerden elkaar zestig jaar geleden kennen in Amsterdam via het Apostolisch Genootschap. „We waren allebei lid van de kerk en deden veel activiteiten samen. Van het een kwam het ander”, aldus de bruid. „We vonden elkaar al gelijk aardig.”

Timmerman

De bruidegom werkte als timmerman bij diverse bedrijven in het westen en oosten van het land. De bruid zorgde voor de drie kinderen en het huishouden. „Want als je trouwde, moest je stoppen met werken. Zo ging dat in die tijd.” Toch bleef Lies niet thuiszitten. Vrijwilligerswerk, zingen in een koor en mandoline spelen werden haar lust en haar leven. „Ik heb altijd de dingen gedaan die ik graag wilde doen, en nog steeds. Ik vind dat ieder zijn eigen bezigheden moet hebben in een huwelijk.”

Tanzania

Samen deelden Lies en Tom één grote passie: als bestuursleden van de Stichting Matamba reisden ze meerdere malen af naar Tanzania. „We bieden in Matamba hulp aan de plaatselijke bevolking. Er is nu een ziekenhuis, een school en er is een goede watervoorziening”, zegt Lies. „Tom wil er heel graag nog een keer naar toe, maar hij wordt wat vergeetachtig. Toch denk ik dat het wel goed komt. Want iedereen kent hem daar, er wonen daar ook geen blanke mensen. Dus als hij verdwaalt, dan brengen ze hem wel terug.”

Reggestreek