Volledig scherm
Een aantal graven op de Gemeentelijke Begraafplaats in Wierden. Het is niet bekend of een van deze graven wordt opgenomen in de lijst. © Mariëtte Cellarius

Lijst van graven die beschermde status verdienen in Wierden en Enter

WIERDEN - Graven van veteranen of graven die vanwege historische of monumentale waarde het behouden waard zijn in Wierden komen op een speciale lijst. 

De gemeente Wierden stelt, samen met de Historische Kring Wederden en Stichting Maluku4Maluku, een lijst met graven op die een beschermde status moeten krijgen. Het gaat om bijzondere graven op de drie gemeentelijke begraafplaatsen in de gemeente. De Historische Kring Wederden spande zich ook al in om alle namen van mensen die op de gemeentelijke begraafplaats aan de Appelhofstraat ter aarde zijn besteld in een digitaal register te zetten.

In ere houden

Graven die op de lijst staan, worden in de toekomst niet geruimd maar blijven behouden en worden onderhouden. Het gaat om graven en monumenten op de begraafplaatsen aan de Appelhofstraat en Vriezenveenseweg in Wierden en de Weitakkersweg in Enter. „Op deze manier kunnen we graven van mensen uit onze gemeente die iets bijzonders hebben betekend voor onze samenleving behouden. Door de graven in ere te houden, blijft de geschiedenis bewaard”, vertelt wethouder Johan Coes.

Samenwerken

Om te bepalen welke graven er op de lijst komen, gaat de gemeente samen met Stichting Historische Kring Wederden en Stichting Maluku4Maluku criteria opstellen. Beide organisaties zijn nauw betrokken bij het samenstellen van de lijst. „We vinden het belangrijk dat het een project van de gemeenschap is, en niet van de gemeente. Daarom gaan we samen kijken naar de verhalen achter de graven en welke daarvan behouden moeten blijven voor later.”

Wanneer de lijst - met bijbehorende criteria - klaar is, wordt deze ter vaststelling voorgelegd aan de gemeenteraad. 

Reggestreek