Volledig scherm
Overijsselse kampioenschappen zitmaaierracen © Bert Kamp

Met 80 kilometer per uur op de zitmaaier in Enter

ENTER - Een groot grasland en zo’n tachtig fanatieke mannen en een handjevol vrouwen met zelfgebouwde zitmaaiers: meer is niet nodig voor de spannendste zitmaaierrace van het seizoen.

Het Overijssels kampioenschap wordt gehouden door het Twents Zitmaaier Team. En dat het snel gaat, dat blijkt wel. De gemiddelde snelheid per race is 80 kilometer per uur. „Technisch gezien kan de maaier wel 160 kilometer per uur. De basis van de zitmaaiers zijn motoren van wegracemotoren. De rest van de machine bouw je eromheen. De enige voorwaarde is dat het op een zitmaaier moet lijken”, zegt Marcel Achteresch (30) uit Wierden.

In tegenstelling tot deze ware racemonsters, gaat het er bij de jeugd iets rustiger aan toe. Jelmer Hulsman (14) uit Notter en Joran Vruggink (14) uit Rijssen zijn met hun opgevoerde Honda en Briggs & Stratton één van de kanshebbers om Overijssels jeugdkampioen te worden. „Wij rijden wel op originele zitmaaiers. We kopen een oude zitmaaier van Marktplaats, veranderen de poelies zodat we meer snelheid hebben, sleutelen en verbouwen het een en ander en we kunnen de baan op."

In de Super standaardklasse voor de jeugd eindigde Joran als eerste, Jelmer werd derde. Marcel Achteresch eindigde, zoals zelf verwacht, als derde in de Specialklasse A.

  1. Robben vertrekt als ridder, Tigchelaar komt naar Wierden als opvolger

    Robben vertrekt als ridder, Tigchelaar komt naar Wierden als opvolger

    WIERDEN - Het komt niet vaak op dezelfde dag voor dat de zittende burgemeester officieel afscheid neemt en zijn opvolger benoemd wordt door de Kroon. Maar het gebeurde gistermiddag in Wierden: daar werd na negen jaar Henk Robben feestelijk uitgezwaaid en vanuit Den Haag maakte het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties bekend dat Doret Tigchelaar uit het Gelderse Hattem vanaf 17 juni in zijn voetsporen treedt.

Reggestreek