Volledig scherm
3Fm-dj Michiel Veenstra is even terug op de plek waar het allemaal begon: de studio van Regio FM in Wierden © Jelle Boesveld

Michiel Veenstra: 'Ik sliep zelfs hier in de studio van Regio FM'

ALMELO/WIERDEN - Een Twentse kweekvijver voor nationaal dj-talent. Zo kun je Radio Almelo en Regio FM wel noemen. Tal van coryfeeën bezochten zaterdag de reünie van beide radiostations. Hoe is het om even terug te zijn op het oude nest?

Een blik van herkenning is af te lezen op het gezicht van Michiel Veenstra als hij plaatsneemt achter het mengpaneel in de studio van Regio FM in Wierden. „Er is hier echt helemaal niets veranderd”, constateert de bekende 3FM dj. Hij begon zijn loopbaan als 15-jarig jongetje bij Radio Almelo. Maar het was hier in de studio van Regio FM in Wierden dat hij zijn allereerste radio programma maakte op nieuwjaarsdag 1994. „Ik was soms letterlijk dag en nacht in de studio te vinden. Ik woonde en sliep hier in de studio. Je mocht hier alles doen, ik maakte uren per dag radio; ik heb hier ontzettend veel geleerd. Ja, mijn basis ligt hier”, aldus de dj, die landelijk bekend werd op Radio 538, Kink FM, Radio Veronica en 3FM.

Sander Guis
Zijn collega Sander Guis valt zowat van z’n stoel van verbazing als hij in de studio het prikbord ziet. „De dingen die ik daar opgeprikt heb, hangen er nog steeds!” Ruim 18 jaar geleden begon de dj van KX-radio 3FM zijn carrière als 15-jarig jochie bij Regio FM. „Lekker creatief bezig zijn, mixen, presenteren, jingles maken; ik heb het allemaal hier geleerd.”

Marc Adriani
Algemeen directeur Marc Adriani van BNN fietste als tiener met een koffer vol platen en cd’s door Almelo om radio te maken bij de lokale omroep. „De ideale plek om het vak te leren”, vindt hij. „Ja, de basis voor mijn carriére is hier gelegd. Je leert ontzettend veel: presenteren, interviewen, commercieel meedenken. Ik vraag nog steeds aan elke sollicitant of ‘ie bij de lokale omroep heeft gewerkt."

Marcel Kuijer
Marcel Kuijer was net 12 toen hij begon bij Radio Almelo. „En daar zat ik als radiojochie. Een ontzettend leuke tijd, die alles bepalend is geweest voor mijn verdere leven. Ik heb hier geleerd dat als je echt wilt, je je droom achterna moet jagen. Ik haalde toen al sterren als Youp van ‘t hek, Joop van den Ende, Normaal, Willem Duijn, Gerard Jolink naar de studio. Echt een geweldige tijd.” Kuijer presenteerde later Smartkidz op tv, bij de AVRO produceerde hij onder meer 'Op zoek naar Evita'. Hij schopte het tot programmadirecteur van SBS6. Daarnaast is hij stemacteur en voice-over voor onder meer de Toppers. „Leuk om terug te zijn. Veel gezichten ken ik niet meer, maar ik herken de mensen aan hun stem!”

Strijdbijl begraven
De meer dan 70 (oud) medewerkers van beide radiostations begroeten elkaar joviaal op de reünie en kijken lachend terug op de woelige tijd van hoogoplopende ruzie bij Radio Almelo, waaruit op 31 december 1993 Regio FM in Wierden ontstond. Dat de strijdbijl is begraven blijkt ook uit het feit dat de uitzending op beide radio-stations live is te beluisteren. „En dat is precies de bedoeling”, zegt Tanja Reinders., dochter van Fred Reinders die samen met Egbert Schumer als grondlegger van de lokale omroepen wordt gezien. „We zijn nu ruim 25 jaar verder en tijd heelt alle wonden. De meeste mensen vragen zich nu af: waarover ging het conflict eigenlijk?”

Almelo e.o.