Nieuwbouw en renovatie scholen kost Wierden 1,4 miljoen per jaar
WIERDEN/ENTER - Het vervangen en renoveren van schoolgebouwen in Wierden gaat de gemeente de komende zestien jaar zo'n 1,4 miljoen euro per jaar kosten. Dat blijkt uit het Integraal huisvestingsplan (IHP) dat de gemeente heeft opgesteld. „Dit is niet, dat doen we wel even”, aldus wethouder Hans ter Keurst.
Met het plan regelt de gemeente de vervanging, het onderhoud en de renovatie van de scholen in Wierden en Enter tot 2037. Als basis voor dat plan dient een onderzoek dat het bureau HEVO heeft gemaakt. Die bracht in opdracht van de gemeente in kaart welke scholen er zijn, hoe de gebouwen er voor staan en wat er op de korte en langere termijn moet gebeuren om ze bij de tijd te houden. Daarbij is ook rekening gehouden met de verwachte leerlingenaantallen. Voor Wierden geldt dat er in de genoemde periode een krimp wordt verwacht van tien procent.
Aan de schoolgebouwen in de gemeente moet flink worden gespijkerd. Uit het onderzoek blijkt dat de helft van de schoolgebouwen binnen tien jaar ingrijpend onderhoud nodig heeft. Bij de helft daarvan moet binnen vijf jaar actie worden ondernomen. Dat er een inhaalslag nodig is, wordt ook duidelijk uit het feit dat bijna alle basisscholen een tekort hebben op hun energierekening. Ze moeten meer betalen dan dat ze vergoed krijgen.
Binnenklimaat
Een belangrijk punt bij het opknappen van de scholen richt zich op de kwaliteit van het binnenklimaat. Op veel scholen moet de luchtkwaliteit worden aangepakt. Dat geldt overigens voor een groot deel van de scholen in Nederland. De Nederlandse scholen presteren op gebied van duurzaamheid gemiddeld onder de maat, zo meldt het rapport.
Het huisvestingsplan is opgedeeld in vier fasen. De eerste fase duurt tot 2026. Het belangrijkste onderdeel daarvan is de samenvoeging en nieuwbouw van de Wegwijzer en de Talenter, in combinatie met de bijbehorende kinderopvang.
Nieuwbouw kost zes miljoen
Hoewel er in Enter nog naarstig naar een geschikte locatie wordt gezocht voor de nieuwe school, is al wel bekend dat de nieuwbouw Wierden zo’n zes miljoen euro gaat kosten. Naar verwachting wordt daar volgend jaar de knoop over doorgehakt, waarna een jaar later de bouw plaats zal vinden. De lasten van die nieuwbouw gaan Wierden jaarlijks drie ton kosten.
De volgende grote klus die op de rol komt te staan is de renovatie van Het Laar. Die school is door de jaren al enkele keren opgeknapt, maar is nu toe aan een meer grootschalige ingreep. In diezelfde fase komen ook De Akkerwal en de Widerode aan de beurt. De nieuwbouw van De Passie is in het plan niet meegenomen, over het besluit tot nieuwbouw werd eerder al een besluit genomen.
Passend
In algemene zin is de hoeveelheid beschikbare ruimte op de scholen, op dit moment passend. Op termijn zal er echter hier en daar wat leegstand kunnen ontstaan. Twee scholen in Wierden zakken onder de opheffingsnorm. Dat zijn de Akkerwal en de Driesprong. Het schoolbestuur (bij deze scholen Verion) wil de scholen echter overeind houden en doet daarvoor een beroep op de ‘gemiddelde schoolgrootte regeling’.
Wethouder Ter Keurst is blij dat er nu een plan ligt. Maar zegt daar tegelijk wel bij: „Als je ziet wat er de komende zestien jaar nodig is, dan schrik je daar wel even van. Dat is ook de reden dat we de gemeenteraad voorstellen om jaarlijks vier ton te sparen, zodat we de vaart in het plan kunnen houden.”
Het plan dat nu door het college van burgemeester en wethouders is opgesteld moet nog door de gemeenteraad worden besproken en goedgekeurd.
De basisscholen in Wierden telden vorig jaar totaal 2232 leerlingen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Sanderink heeft zijn vrouw nog. Ook wat waard
Almelo -
Wierden zoekt de zon op: aantal panelen op woonhuizen ligt boven landelijk gemiddelde
In alle Nederlandse gemeenten zien steeds meer huishoudens het licht, en de gemeente Wierden is daarop geen uitzondering: de Overijsselse gemeente telt gemiddeld inmiddels 4,56 zonnepanelen per huis. -
PREMIUMEnergierekening
Frank: ‘De elektrische auto verbruikt per maand net zoveel als ons huis in de wintermaanden’
Frank Deleij (44) uit Alphen aan den Rijn investeerde flink en ging van het gas af: ,,Het geeft soms bijna een soort schuldgevoel.’’ Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. -
PREMIUM
Buitensporige eisen van atletiektoppers van FBK Games? ‘De enige wens die ik hoor is een eigen hotelkamer’
Speciale hotelwensen? Niet naar buiten zonder beveiliging? Voor de FBK Games verblijven atletieksterren zoals Sifan Hassan en Femke Bol deze dagen in het Aparthotel in Delden. Ellen van Langen, Olympisch kampioene van 1992, zorgt ervoor dat het alle internationale toppers aan niets ontbreekt.Delden -
Stelling | Tiny houses zijn een aanwinst voor onze regio
Waarom is er zoveel weerstand tegen tiny houses? In Twente en de Achterhoek verzetten buurtbewoners in Hengelo, Almelo, Nijverdal en Eibergen zich ertegen. Veel gemeenten hebben plannen voor kleine huisjes. De vraag is wat ervan terechtkomt.Almelo
-
PREMIUMNieuwsupdate
Almelo en de kunst van rotzooi verkopen en bier rechtstreeks de klant ingieten
Almelo -
-
-
Inbraken gebeuren in allerlei soorten woningen en buurten: zo laat je je huis veilig achter
Vakantie voor de boeg? Haal voor vertrek de stekkers uit de stopcontacten, draai kranen dicht en zorg vooral dat je huis er bewoond uitziet. Dat adviseert Ilona Snaterse-Leidelmeijer, politievrijwilliger gespecialiseerd op het gebied van preventie. -
PREMIUMWaarvan Akte
Met kneepjes passen we zijn testament aan, drie dagen later krijg ik bericht van zijn overlijden
Wat als een cliënt nog helder van geest is, maar niet kan praten? Deze notaris lost het op met kneepjes in de hand. Een kneepje is 'ja’, twee kneepjes ‘nee’. Elke week tekent journalist Johan Nebbeling waargebeurde voorvallen uit de notarispraktijk op in deze rubriek.