Volledig scherm
Een politieagent begeleidt de schouwarts naar de plek waar het slachtoffer is gevonden © Emiel Muijderman

Noodlottig ongeval Lageveld: 'Je houdt rekening met het ergste'

WIERDEN - In het water van Het Lageveld is donderdagochtend het levenloze lichaam van Marianne Oude Booyink aangetroffen. Ze werd sinds dinsdagavond vermist.

Voordat een gespecialiseerd landelijk zoekteam later op de ochtend zou komen, maakte René Nollen (46) rond half negen nog een inspectieronde langs de waterkant van recreatieplas Het Lageveld. "Vanaf de grote steiger zag ik een donkere plek, vlak onder de waterspiegel. Ik heb mijn collega erbij geroepen, die zag het ook", zegt de beheerder van de plas. De brandweer bevestigde niet veel later het vermoeden en vond het levenloze lichaam van Marianne Oude Booyink (47) uit Almelo.

Onzekerheid
Oude Booyink werd woensdag aan het begin van de avond vermist door vrienden en bekenden die met haar bij de recreatieplas nabij Wierden waren. Een zoektocht met duikers, ondersteund door een politiehelikopter met warmtezoeker, leverde die avond niets op. Toen al werd gevreesd dat de Almelose was verdronken, maar op dat moment werd nog niet uitgesloten dat ze in leven was en zich elders bevond. "Je houdt rekening met het ergste. In die zin betekende de vondst het einde aan een verschrikkelijke onzekerheid", zegt beheerder René Nollen.

Noodlottig ongeval
Wat Marianne Oude Booyink precies is overkomen, moet nog uit nader onderzoek blijken. De politie gaat vooralsnog uit van een noodlottig ongeval, zegt een woordvoerder kort nadat de lijkschouwer ter plaatse is geweest. Mogelijk was het slachtoffer onder invloed. Daarop duidt de lezing van Leo Ekkel (66) uit Vroomshoop, naar eigen zeggen sinds tien jaar vriend van het slachtoffer. Ekkel, die niet met haar samenwoonde, vertelt dat Marianne woensdag rond half twee naar Het Lageveld ging om te zwemmen en te zonnebaden. "Ik zou wat later gaan. Toen ik daar rond kwart voor vijf aankwam, had ze samen met een kennis zitten drinken", zegt Ekkel.

Zoektocht
Ekkel en Oude Booyink gingen vervolgens afwisselend het water in. Rond zeven uur was de Almelose zoek en sloegen Ekkel en anderen alarm. Hoewel het toen volgens beheerder Nollen al wat minder druk was, waren honderden bezoekers getuige van de zoektocht. Het zoeken werd niet veel later onderbroken in verband met een onweersbui en rond tien uur gestaakt.

Geen toezicht
De 7 hectare grote plas van Het Lageveld is de kleinste van de drie waterrecreatiegebieden van de Regio Twente. De andere twee zijn Het Hulsbeek bij Oldenzaal en Het Rutbeek bij Enschede. De plassen zijn geen zwemwateren met toezicht, benadrukt Nollen. "Mensen zwemmen hier voor eigen risico." De plas is op de meeste plekken zo'n 4 meter diep, maar hier en daar ook 12 meter.

Almelo e.o.