Onderzoek na de dood van Herman Smit in Wierden
Volledig scherm
Onderzoek na de dood van Herman Smit in Wierden © Bert Kamp

OM in hoger beroep in moordzaak Herman Smit (71) uit Wierden

WIERDEN - Het Openbaar Ministerie gaat in hoger beroep tegen de straf die is opgelegd aan de jongeman uit Wierden, die vorig jaar zijn opa vermoordde. De kleinzoon werd veroordeeld volgens het jeugdstrafrecht, waar de officieren een volwassen straf hadden geëist. Ten tijde van de daad was hij 17 jaar.

Oud-ondernemer Herman Smit (71) werd op 8 november 2018 in zijn huis in Wierden om het leven gebracht door zijn kleinzoon. Onderzoek wees uit dat de jongeman zijn opa 38 keer met een mes gestoken had, in het hoofd, de hals, het bovenlichaam en in ledematen. Hij heeft de daad bekend, een financieel conflict tussen zijn ouders en opa was voor hem aanleiding zijn opa te doden.  

De rechtbank Overijssel achtte moord bewezen en veroordeelde hem op 18 juli 2019 tot twee jaar cel (waarvan hij inmiddels driekwart jaar heeft uitgezeten) en jeugd-tbs. Daarnaast moet hij 6400 euro schadevergoeding aan de nabestaanden betalen.

‘Volwassen houding’

Het Openbaar Ministerie had in de rechtszaak gevraagd om behandeling volgens het strafrecht voor volwassenen, en zeven jaar cel en tbs met dwangverpleging geëist. Hoewel de kleinzoon op het moment van de daad 17 jaar was, en dus minderjarig, gaf hij ‘blijk van een volwassen houding’, aldus het OM.

Maar de rechtbank Overijssel ging daar niet in mee. Die ziet de kleinzoon als een minderjarige, die verminderd toerekeningsvatbaar is en zeer complexe persoonlijkheidsproblemen heeft waaraan hij langdurig geholpen moet worden. Gezien zijn jonge, leerbare leeftijd moet daar geen jarenlange, kale detentie tussen volwassenen aan voorafgaan, vond de rechtbank.

Het OM is het daar dus niet mee eens en gaat tegen de uitspraak in hoger beroep. 

Half miljoen

Het financiële conflict tussen de ouders van de kleinzoon en Herman Smit is met diens dood niet ‘opgelost’; de dochter van Smit heeft de claim als erfgenaam overgenomen van haar vader, de strijd om circa een half miljoen euro woedt verder in de rechtbank. De eerste zitting daarover vond vorige week plaats.

Reggestreek