Volledig scherm
© Bert kamp

Opnieuw zorgen over lelieteelt in Wierden

WIERDEN - Omwonenden van de Eerste Lageveldsweg in Wierden klagen over bloembollenteelt. Zij zijn bang voor hun gezondheid en hebben last van draaiende pompen.


Omwonenden stuurden een brief naar het gemeentebestuur waarin zij hun zorgen uiten over de omvang van de lelieteelt van de Firma Wardenier uit Vroomshoop. Zij vrezen voor hun gezondheid door het volgens hen ‘overvloedige gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen’. Maar middelen als metam-natrium worden volgens de telers al jaren niet meer gebruikt. Dat mag niet meer.

„Wij werken zoveel mogelijk met biologische middelen”, zegt Robert Wardenier. De ondernemer uit Vroomshoop van het gelijknamige loonbedrijf teelt lelies op velden aan de Eerste Lageveldsweg. „De teelt is veilig. Mensen hoeven zich beslist geen zorgen te maken over hun gezondheid.”

Wardenier is op dit moment aan het rooien, dus het spuiten en beregenen is voor dit jaar afgelopen. „Maar ik ga in elk geval voor de kerst in gesprek met de omwonenden. We moeten er met elkaar zien uit te komen.”

Een handhavingsverzoek vanwege geluidsoverlast door een aggregaat werd afgewezen omdat het apparaat inmiddels is verwijderd. Teelt van gewassen en het gebruik van bestrijdingsmiddelen is in landelijke wet- en regelgeving ondergebracht. De gemeente verwijst voor de controle daarop door naar de Voedsel en Warenautoriteit.

Almelo e.o.