Volledig scherm
Jan Goselink voor een glas-in-loodraam in de H. Antonius Abt kerk in Enter. © Lars Smook

Pastor Jan Goselink trekt de kerkdeur achter zich dicht in Wierden

WIERDEN - Zijn werk als pastor heeft Jan Goselink altijd als zijn roeping gezien. Nu gaat hij na 35 jaar met pensioen. Zaterdag is zijn afscheidsviering in de Wierdense Sint Jan de Doperkerk.

Goastok
Met de Twentse goastok in de hand staat Jan Goselink voor het grote glas-in-loodraam waarin de heilige Franciscus is afgebeeld. Een beeld vol symboliek. „Goan betekent ‘op weg gaan’ ”, zegt de pastor. „Zaterdag krijg ik de stok symbolisch mee als afscheidscadeau. Deze stok staat tevens symbool voor het feit dat wij als Sint Marcellinus parochie onderweg zijn met elkaar om tot bloei te komen.”

Veel veranderd
In de 35 jaar dat hij zich voor het rooms-katholieke geloof heeft ingezet, is er veel veranderd. Ontkerkelijking, bezuinigingen binnen de kerk, individualisering van de maatschappij en de huidige vluchtelingencrisis zijn ontwikkelingen die grote invloed hadden en hebben op het beleid van de kerk.

Eilandje
„Kerken van verschillende gezindten kunnen niet meer zoals vroeger op een eilandje zitten, maar moeten samenwerken. Zo organiseren wij gezamenlijke vieringen met de oecumenische geloofsgemeenschappen in bijvoorbeeld Rijssen en Nijverdal. Bovendien gaat het niet om alleen op zondag in de kerk zitten, ook op andere dagen moet je je als kerk inzetten voor de ander en aansluiting vinden bij de maatschappij.”

Groot gemis
De parochie ervaart het vertrek van Jan als ‘een groot gemis’, zoals voorzitter Wim Bots het verwoordt. „Jan”, zegt hij, „staat blijmoedig in het leven. Hij zoekt de mens, steekt zijn hand uit en bemoedigt. Dat is typisch Jan.”

Almelo e.o.