Volledig scherm
Het huis in Hannover waarop beslag is gelegd © Ewoud ten Kleij

Personeel eist einde 'goededoelenbedrijf' van Wierdenaar

WIERDEN/DEVENTER - Alle bedrijven van goededoelenbaas Harry F. moeten failliet worden verklaard. Dat vinden personeelsleden van de van miljoenenfraude verdachte Wierdenaar. Het grootste bedrijf dat donateurs werft voor dierenhulp ging deze week op de fles, maar personeelsleden van het niet failliete zusterbedrijf krijgen al maanden geen loon. Zij eisen nu een faillissement.

Honderdduizenden Nederlanders gaven de afgelopen twee decennia geld aan dierenstichtingen als Menodi en de Nederlandse Stichting voor Hulp aan Dieren uit Deventer. F. wordt ervan verdacht een groot deel van die donaties in eigen zak te hebben gestoken.

Geld kwam niet terecht
Uitgebreid onderzoek van dagblad De Stentor wees onlangs uit dat dierenasiels en opvanglocaties wel een maandelijkse bijdrage kregen, maar dat nog geen 8 procent van de donateursgelden daadwerkelijk bij het goede doel terechtkwam.

Aanvraag
De donateurs van de stichtingen werden op straat geworven door twee bedrijven van F.: Erdma en European Royalty Operations (ERO). Het eerste ging deze week failliet, maar ERO nog niet. Medewerkers van dat bedrijf doen nu via hun advocaat een faillissementsaanvraag.

Bevroren
Eddy Kolkman uit Almelo is curator in het faillissement van Erdma. Daarin zijn volgens hem nog geen ontwikkelingen, mede omdat de administratie van het bedrijf door justitie in beslag is genomen. Ook werd beslag gelegd op vastgoed van F. in Nederland en Duitsland en werden bankrekeningen bevroren.

Opmerkelijk
Kolkman kijkt niet raar op van de faillissementsaanvraag door het personeel. „Dat had ik wel verwacht en het is een verstandige zet van ze”, aldus Kolkman.
Hoewel Erdma failliet is en een doorstart volgens het bedrijf geen optie is, wordt daar door Harry F. achter de rug van de curator om wél aan gewerkt. Zo richtte hij recent een nieuwe bv op met dezelfde doelstelling als Erdma. Curator Kolkman wist van niks en noemde deze handelswijze eerder deze week‘stiekem’ en ‘opmerkelijk’.

Almelo e.o.