Volledig scherm
Het historische hoekpand in Wierden, waar Weghorst Makelaardij vergevorderde plannen mee heeft. © Emiel Muijderman

PPW: 'Plan historisch pand Wierden wordt erdoor gejast'

WIERDEN - Er liggen vergevorderde plannen voor het historische hoekpand aan de Nijverdalsestraat in het centrum van Wierden, maar als het aan het PPW ligt krijgen inwoners van het dorp meer inspraak. De partij zwengelt op Facebook de discussie aan.

Dat de discussie leeft in Wierden blijkt wel uit het aantal reacties. Al snel na de post reageerden tientallen mensen op het bericht waarin de PPW vraagt wat te doen met het historische pand. Restaureren of nieuwbouw in lijn met de nieuwbouw Stationsstraat? Wie zich door de reacties baant ziet al snel dat de meeste mensen het graag gerestaureerd zien.

Drie appartementen

Weghorst Makelaardij heeft andere plannen met het pand en gaat voor sloop en daarna nieuwbouw. De sloopkogel gaat er door. Er moeten drie appartementen komen, waarvan één penthouse voor de eigenaar van het pand. „Ik krijg sterk de indruk dat het plan erdoor wordt gejast”, vertelt Roselien Slagers-Bekhuis, raadslid namens het PPW.

Omdat het plan valt onder de zogeheten kruimelregeling, hoeft het niet langs de Raad en kan het college een besluit nemen over de toekomst van het pand. „Juist in een dorp als Wierden, waar inwonersparticipatie hoog in het vaandel staat, zou het volgens de normale inspraakprocedure moeten gaan. Als je inwoners wilt behouden moeten ze zich wel kunnen uitspreken. Er is de laatste jaren al genoeg gesloopt.”

Actie

PPW gaat het onderwerp samen met de VVD op de agenda zetten voor de eerstvolgende vergadering. Slagers-Bekhuis: „Het ligt er nu als een kant en klaar plan en dat is jammer. Het moet bespreekbaar worden gemaakt. Als het niet anders kan, moet worden uitgelegd waarom dat zo is. Er moet iets gebeuren.”

Huttemans Huuske

Slagers-Bekhuis trekt de vergelijking met het historische Huttemans Huuske, dat in Enter te koop staat. „Er moet geld voor zijn. Iemand die bereid is om erin te investeren. Misschien is het wel een monumentaal pand en kan er in die richting nog iets geld bij.”  

Reggestreek