Volledig scherm
Foto: Bert Kamp/News United

Raadselachtig ongeluk met hoogwerker in Wierden

WIERDEN - Met 160 reed Henk Jan van Aalst gistermorgen vanuit Enschede naar de Asterstraat in Wierden. Zijn werknemer belde hem dat de hoogwerker was afgeknapt en dat hij en een collega naar beneden waren gevallen


„Ik dacht, ze steken me de gek aan. Maar het was écht. Bel 112, zei ik nog”, vertelt de ontdane Van Aalst aan het begin van de middag.

Ongeluk
Toen hij aankwam bij de woning waar zijn bedrijf Renokap met de hoogwerker een klus uitvoerde, was er echter geen ambulance te zien. Sterker: het ongeluk was nauwelijks opgemerkt. Een buurvrouw zag de twee versufte mannen wel tegen de muur aan zitten. Naast het bakje van de hoogwerker. „Maar ik dacht, die zijn aan het schaften.” Van Aalst regelde de ambulance dus maar snel zelf.

Raadsel
Het is hem een raadsel hoe de kraan zomaar heeft kunnen afbreken. „Hij is vorige week nog gekeurd. Ik heb alle certificaten erbij”, zegt Van Aalst. Terwijl hij met Wolves Autoberging de hoogwerker op de wagen manoeuvreert, komt het bericht dat beide werknemers na onderzoek in het ziekenhuis naar huis mogen.

Gewicht
De Inspectie SZW, vroeger de arbeidsinspectie, is intussen ook bezig met een onderzoek. Er worden foto’s gemaakt van de kraan, die in feite is afgescheurd. Het is duidelijk dat dit niet zo mag gebeuren. Onder de omstanders, die alles goed kunnen bekijken, wordt gesuggereerd dat er al een oude scheur in de basis van de kraan moet hebben gezeten. „Dat kun je misschien alleen met röntgen zien”, zegt Van Aalst. Door het gewicht kan het gevaarte in ieder geval niet zijn afgebroken. De twee mannen hadden nauwelijks iets bij zich en de kraan was - gelukkig - nog lang niet maximaal uitgeschoven.

Mijn mensen
„Ik heb nog een kraan”, zegt Van Aalst. „Die zal ik hier morgen wel hebben staan, want het werk moet door. Maar het belangrijkste is dat mijn mensen weer thuis zijn.”

Almelo e.o.