Schip ramt spoorbrug Twentekanaal: ‘Stomme fout’

update/videoWIERDEN - Op het Twentekanaal heeft zaterdagavond een binnenvaartschip een spoorbrug geramd. De stuurhut van het containerschip ‘Formosa’ werd daarbij deels ‘onthoofd’, de schipper raakte lichtgewond. ProRail heeft de brug na het ongeval enkele uren onderzocht, waardoor het treinverkeer op het traject tussen Wierden en Almelo werd stilgelegd. Inmiddels rijden alle treinen weer volgens dienstregeling. 

Wat is er precies gebeurd? Het binnenvaartschip had zaterdagavond in de containerterminal in Almelo geladen. Om boven de containers te kunnen uitkijken, had de schipper zijn in hoogte verstelbare stuurhut in een hogere stand gezet. 

Op de terugweg naar Rotterdam, waar de Formosa maandag had moeten aankomen, bleek die stand te hoog om de spoorbrug tussen Almelo en Wierden - op bedrijventerrein Het Dollegoor - te passeren. Het schip knalde op de brug, de stuurhut werd daarbij ‘onthoofd’ en een auto die op het dek stond kwam in het Twentekanaal terecht. De schipper raakte gewond aan het oor bij het incident. Hij werd getroffen door een stuk aluminium dat afbrak. Op het schip waren nog twee mensen aanwezig - de matroos en zijn vriendin - zij raakten niet gewond.

De schipper (50) spreekt in een reactie tegenover deze krant van een ‘stomme fout’. Hij was zijn beeldschermen op de nachtstand aan het zetten en lette even niet op. ,,Toen ik opkeek, was het al te laat.’’  De man is overgebracht naar het ziekenhuis. De schipper heeft ruim 30 jaar ervaring in de scheepvaart, maar beging nu een fout door de stuurhut niet terug te zetten in een lagere stand.

Onderzoek 

Volledig scherm
De spoorbrug tussen Wierden en Almelo © Patrick Weegink/News United

Het treinverkeer ondervond grote hinder van het ongeluk. De inspecteur van Prorail, die de brug moet inspecteren en vrijgeven, moest uit Nieuwegein komen en was zaterdagavond om tien uur nog niet gearriveerd in Almelo. Tussen Almelo en Wierden reden lange tijd geen treinen. Inmiddels is het treinverkeer weer hervat.

Volledig scherm
De locatie van de spoorbrug, vlak achter de kanaal-overgang aan de Wierdensestraat © still
Volledig scherm
Brandweer en politie is ter plaatse © Patrick Weegink/News United

Reggestreek