Volledig scherm
© Lenneke Lingmont

Scholen helpen jonge mantelzorgers in de Reggestreek

WIERDEN/RIJSSEN/NIJVERDAL - Evenmens begint met project 'Jonge Mantelzorgers, vriendelijke scholen'.

Gemiddeld één op de vier jongeren heeft thuis een vader, moeder, broer of zus die extra zorg nodig heeft. Deze jongeren praten daar echter liever niet over. Gevolg? Ze verkeren in voortdurende tweestrijd tussen het kiezen voor vrienden en hun familie, tussen zorg en school en cijferen zichzelf weg. ,,Als de thuissituatie op school niet bekend is, wordt hun gedrag vaak verkeerd begrepen," vertelt Ellen Bokdam, projectcoördinator Evenmens. ,,De jongeren durven zelf niet om hulp te vragen en kunnen daardoor overbelast raken. Ook weten ze niet altijd bij wie ze terecht kunnen."

Om daar verandering in te brengen, is Evenmens begonnen met het project 'Jonge mantelzorgers, vriendelijke scholen'. Scholen kunnen hier vrijwillig aan meedoen. Het project bestaat uit een aantal onderdelen. Allereerst krijgen de mentoren voorlichting. Zij geven vervolgens op hun beurt een training aan hun klassen, nu nog vooral klassen in het eerste en tweede jaar. Ook organiseren de mentoren een introductieles. Het vierde en tevens heel belangrijke onderdeel is een jongerenvoorstelling van theatergroep Bint. Jongeren gaan interactief aan de slag met stellingen als 'jonge mantelzorgers zijn onbetrouwbaar'.

Eind november vond de eerste voorstelling als try-out plaats op middelbare school De Passie in Wierden. ,,De voorstelling was in één woord indrukwekkend," vertelt Mirjam Smith, coördinator Support bij de Passie. ,activiteiten."In februari start De Passie met het project. Twaalf klassen met in totaal driehonderd leerlingen doen mee. Naast de Passie hebben Reggesteyn en het Noordik in Almelo toegezegd mee te doen.

Tubantia gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement  

Reggestreek