Volledig scherm
Stichting De Welle organiseert al veel activiteiten op het gebied van sport en bewegen. Zoals het keten-voetbaltoernooi van de afdeling jongerenwerk. © Frans Nikkels

Sportformateur moet heel Wierden in beweging brengen

WIERDEN - Wierden krijgt een sportformateur. Die moet ervoor gaan zorgen dat zoveel mogelijk inwoners gaan bewegen. Uitgangspunten zijn het nationale sportakkoord en het het huidige lokale sportbeleid, waarmee al flinke stappen worden gezet.

„Wat er al is gaan we natuurlijk niet weggooien”, zegt sportwethouder Eric Braamhaar. „Stichting De Welle doet voor de gemeente bijvoorbeeld al heel veel op het gebied van bewegingsactiviteiten, sport en voorlichting. Maar het is natuurlijk de bedoeling dat we zoveel mogelijk ouderen achter de geraniums vandaan halen en ook de jeugd aan het bewegen krijgen.”

Het is aan de sportformateur om het beleid breder te trekken, legt Braamhaar uit. „Die kijkt eerst naar de initiatieven die er al zijn, en gaat vervolgens aan de slag met het leggen van verbindingen tussen de zorg, scholen, maatschappelijke organisaties en bedrijven.”

Het resultaat is een lokaal sportakkoord, afgeleid van het nationale sportakkoord dat vorig jaar werd gesloten om zoveel mogelijk mensen met plezier aan het bewegen te krijgen. Gemeenten kunnen van het rijk 15.000 euro ontvangen voor de aanstelling van een sportformateur. Voor de uiteindelijke uitvoering van lokale akkoorden is ook geld beschikbaar.

Sportregio Twente

Braamhaar: „We hebben twee weken geleden een aanvraag ingediend, en hopen dat het geld na de zomervakantie onze kant op komt zodat we aan de slag kunnen. Dan gaan we samen met de provincie Overijssel kijken wie de taak van sportformateur zou kunnen vervullen.”

Volledig scherm
Sportwethouder Eric Braamhaar. © Nienke Runneboom / gemeente Wierden

Wierden hoopt het lokale akkoord uiteindelijk nog breder trekken. “We hebben met alle veertien Twentse gemeenten besloten om van het geld dat we ontvangen, ook een deel bij elkaar te leggen om samen stappen te kunnen zetten. Als regio lijkt het ons bijvoorbeeld heel mooi om een evenement als de Special Olympics hierheen te halen.”

Reggestreek