Volledig scherm
November vorig jaar: veel politie op de plaats delict © News United/Emiel Geerding

Tbs voor verwarde man die agenten met mes bedreigde in Wierden

WIERDEN/ALMELO - Robert O. (46) uit Wierden is dinsdag door de rechtbank in Almelo veroordeeld tot tbs met dwangverpleging. Hij kreeg de straf omdat hij vorig jaar volledig in de war met een groot mes in zijn hand op politiemensen afliep. Een van de agenten voelde zich zo bedreigd dat hij de verwarde man in zijn voet schoot

De politie was die bewuste zondagavond 4 november 2018 gewaarschuwd door een bewoner van het buitengebied van Wierden. O. liep in zijn tuin met een mes te zwaaien en de bewoner was bang dat de Wierdenaar hem iets zou aandoen. Tegenover de rechtbank vertelde O. eerder dat hij op de vlucht was voor een engel met een mes.

Schizofrenie

De 46-jarige heeft sinds jonge leeftijd al last van schizofrenie en psychotische aanvallen. Toen hij neer werd geschoten, had hij al lange tijd geen medicatie genomen. Het Openbaar Ministerie vroeg twee weken geleden nog om O. voor de duur van maximaal een jaar op te laten nemen in een psychiatrische kliniek, maar de Almelose rechters denken dat tbs met dwangverpleging meer zekerheid geeft.

De agent die het schot loste bij de aanhouding wordt niet vervolgd, werd eerder al bepaald. Het Openbaar Ministerie is van mening dat de agent handelde uit noodweer. 

Reggestreek