Volledig scherm
De Flirt zoals die vanaf december op de lijn Zwolle-Enschede gaat rijden © Provincie Overijssel

Testritten met nieuwe trein op traject Zwolle-Wierden van start

VideoENSCHEDE - De nieuwe geëlektrificeerde trein die vanaf 10 december over het spoor tussen Enschede en Zwolle moet gaan rijden, heeft in de nacht van woensdag op donderdag haar eerste testrit gemaakt. Het gaat om een nieuw type flirt-trein dat nog nergens op het Nederlandse spoor rijdt.

Naast de testrit van woensdagnacht worden ook de komende twee nachten nog testritten uitgevoerd. Tijdens de testritten wordt onder meer het ATB-systeem (automatische treinbeïnvloeding) getest, het systeem dat machinisten ondersteunt bij het waarnemen van spoorwegseinen.

Toestemming

„De testen worden uitgevoerd in opdracht van de Inspectie Leefomgeving en Transport”, vertelt Anna Kodde, woordvoerder van ProRail. Als de testen goed verlopen mag vervoersmaatschappij Syntus de nieuwe treinen vanaf 10 december, als de nieuwe dienstregeling van start gaat, inzetten. Over de resultaten van de eerste testrit kan Kodde nog niets zeggen.

Snelheid omhoog

Op het traject van Enschede naar Zwolle rijden nu nog dieseltreinen. Met de nieuwe treinen gaat de snelheid omhoog van 100 tot 140 kilometer per uur, wat een tijdwinst van enkele minuten oplevert. Daarnaast is de trein uitgerust met verstelbare stoelen, zonneschermen, oplaadmogelijkheden, WiFi en toilet.

Reggestreek